Проф. Мариана Мурджева: Най-надеждната защита са ваксините

“Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет”. 

Това каза пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. 

Според нея една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората. 

“Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха”. 

В предаването “12+3” проф. Мурджева допълни: 

“Няма как никой да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България. Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания – две седмици след втората доза ваксина на “Пфайзер” защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта – 80%. При ваксината на “АстраЗенека” защита е 73% при британския вариант, при делта варианта – 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта”. 

Интервюто с проф. Мариана Мурджева можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът Проф. Мариана Мурджева: Най-надеждната защита са ваксините е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search