Прокурорската колегия на ВСС ще започне нов избор на шестима делегирани прокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура избор на шестима делегирани прокурори. До нея се стигна след като Колегията на Европейската прокуратура одобри само четирима от предложените от България десет магистрати, а непопълнената квота доведе в София европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. 

Малко преди пристигането на Кьовеши Прокурорската колегия прекрати старата процедура след като се оказа, че участвалите в първия подбор не са събрали достатъчно подкрепа, за да бъдат предложени от съдебните кадровици на местата на шестимата отхвърлени. А те бяха отхвърлени от Колегиума на Европейската прокуратура, защото не отговаряха на изрично поставеното условие  за позицията – да са прокурори с опит в делата, по които ще работи  Европейската прокуратура, и в международни разследвания. Освен това Лаура Кьовеши каза след срещите си в София, че държи европейските прокурори да са “опитни, дръзки и смели” и даде да се разбере, че този висок критерий не подлежи на коментар:

“Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги.”

Първият европейски главен прокурор предупреди, че всеки опит за интервенция върху магистрат от екипа й ще бъде публично огласен от нея.

Материалът Прокурорската колегия на ВСС ще започне нов избор на шестима делегирани прокурори е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search