Рапсодии от цяла Европа – в поредния концерт на Радиооркестъра

“От Европа – за Европа” – така накратко можем да наречем предстоящия концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин на 18 юни, когато в зала “България” ще прозвучат пет рапсодии, композирани от български и европейски класици от различни епохи: Ференц Лист, Клод Дебюси, Джордже Енеску, Веселин Стоянов и Панчо Владигеров. Началото е в 19 часа.

Продуцентът в “Музикална къща БНР” Марио Ангелов разказа в предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”, че тази програма е имала труден път, преди сега да достигне до публиката, заради пандемията и наложените заради нея ограниения:
“Както всички програми, които изгражда главният диригент Марк Кадин, и тук има една червена нишка – това е рапсодията. Рапсодията като един по-свободен, условно да го нарека “лек” класически жанр. Това са пет блестящи рапсодии.”

Кристиян КалояновКато изключим емблематичната Рапсодия “Вардар” от Панчо Владигеров, останалите произведения не попадат често в програмите на нашите оркестри – особено внимание предизвикват творбите на Енеску и Лист.

Като продължение на традицията, установена в последните години от ръководителя на Радиооркестъра – маестро Кадин, за солист в Рапсодия за кларинет и оркестър е поканен младия, но вече утвърден у нас Кристиян Калоянов, който е и част от състава.

“Това е голяма тръпка – човек да бъде солист, особено на такъв оркестър като Симфоничния оркестър на БНР – толкова добър и професионален оркестър. За мен е голямо удоволствие, че имам възможност да свиря.” – споделя младият кларинетист.

Този концерт на симфониците от БНР ще бъде излъчван пряко не само в ефира на програма “Христо Ботев”, но и в още няколко европейски радиостанции, благодарение на “Еврорадио”.

Още подробности за програмата на концерта и избраните творби чуйте в интервютата с Марио Ангелов и Кристиян Калоянов в звуковите файлове.

Материалът Рапсодии от цяла Европа – в поредния концерт на Радиооркестъра е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search