РИК-Перник с нов председател

С нов председател е РИК в Перник. На мястото на подалия оставка Николай Цветков с решение на ЦИК е назначена Анастасия Соколова.

До рокадата се стигна, след като Комисията по досиетата обяви имена на членове на районни избирателни комисии, свързани с Държавна сигурност, сред които бе и Николай Цветков.Той е бил вербуван в края на 1981 година по линия на Второ главно управление /контраразузнаване/  и е снет от действащ оперативен отчет през 1987 година. 

Пред „Хоризонт” Цветков заяви, че е помолен от коалицията, чийто представител е бил в избирателната комисия, да се оттегли. Новият председател Анастасия Соколова е сред предложените резервни членове на РИК и е от същата коалиция. Решението на ЦИК подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му.

Цветков е бивш прокурор, водил едни от най- тежките криминални дела. Той бе прокурор и по делото за водната криза в Перник. В момента работи като адвокат. Вербуван е в края на 1981 година по линия на Второ главно управление /контраразузнаване/ и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 година. Семейството му е от Западните покрайнини и след Ньойския договор роднините му остават в Сърбия.

„Навремето, за да мога да ходя в Югославия, където са роднините ми, всеки път ми създаваха проблеми – на мен и на по- малкия ми брат, понеже сме родени в Перник, а родителите ми и другите ми братя и сестри са родени в Сърбия. Един мой съученик, който работи в службите ми предложи да ме вербуват, за да нямам проблеми“, каза Цветков.

Той подчерта, че става дума за контраразузнаването и добави, че единственото изискване към него е било, ако някой се е опитвал да го вербува, докато е бил в тогавашна Югославия, да докладва. По думите му това така и не се е случило. Огласеният сега факт, не е нов, той е бил известен и Цветков не смята, че това накърнява авторитета му.

Материалът РИК-Перник с нов председател е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search