Румен Радев смята, че е задължителен нов дебат в парламента за ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на сделката за F-16

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални  проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност, заяви президентът Румен Радев в изявление по повод наложеното от него вето върху ратификацията на договорите, свързани със самолетите F-16.
Президентът определи ратифицирането на договорите, свързани с покупката на изтребителите, като дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на ВВС, но допълни, че тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификацията, обясни той.
Според него е задължителен нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2.2 милиарда лева без ДДС при сто процента авансово плащане. Президентът отбеляза, че срокът за доставка на самолетите е най-рано след 4-5 години, има орязан пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности, скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси, промяна в клаузите на договора едностранно, по решение на изпълнителя – по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги.
Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения, коментира Радев.
Разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности, допълни той. Президентът подчерта, че не конкретният тип самолет, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС, и нашата евро-атлантическа принадлежност. Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в нашия случай при колосални за България разходи липсва дори дебат по важни въпроси относно националната и колективна сигурност, отбеляза Радев. Той постави въпросите кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук, в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява, кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура, кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна готовност, кога, как и колко ще платим за това.
Тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, без която и самият проект за изтребителя става несъстоятелен, посочи Радев.
Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на премиера, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор, посочи държавният глава.
Нека не забравяме, че и правителството, и парламентът носят отговорност за действията си само пред българските граждани и не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност, заяви Румен Радев. Той припомни на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат ясни, категорични отговори доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори, допълни президентът. Очаквам задълбочен дебат в НС и предприемането на адекватни действия, заяви той.

Източник БТА

Start typing and press Enter to search