Русалин Русалинов: Въпросът с аклиматизация на Ивет в Токио е сложен, тъжна Олимпиада ще бъде

Ивет Горанова спечели квота за олимпийските игри в Токио в каратето. Бойното изкуство за първи път се ключова в олимпийската програма, а постижението на българката е уникално, защото редица водещи страни в този спорт не успяха да стигнат до виза за Игрите, това обобщи специално за Хоризонт Русалин Русалинов – вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на клуб Петромакс, в който е картотекирана Ивет Горанова.

„Самото класиране е нещо изключително, но ние го очаквахме. Франция, която е сила в каратето спечели само една квота, Англия и Гърция не успяха да спечелят квоти. Всички бяха заложили на квалификационния турнир в Париж. Не случайно в категорията на Ивет имаше 60 състезателки. Всички най-силни бяха там. Самият турнир беше малко по-честен спрямо състезателите. Тя игра в първата част на деня, спечели 6 срещи, класира се и взе медал. Той не и донесе квалификация. Трябваше да първите три да играят всеки срещу всеки за да може една да отпадне – първо, второ и двете трети места. Понякога се случва някоя състезател да стане шампионка и след това да отпадне. Това е по- честно. Това е проиграване на самата Олимпиада. При нас беше по-трудно да се класираш да Олимпиадата, отколкото там да вземеш медал. В Париж тя трябваше да играе 9 срещи, а на Игрите в Токио за да стане шампион и да вземе медал ще играе максимум 6 срещи. На 5 август тя трябва да изиграе всичките срещи, да се окичи с медал и да се прибере в България“, сподели вицепрезидентът на Българската национална федерация по карате и допълни:

„В понеделник влизаме в ритъм. Предвидили сме тя да тренира навън. Да отиде в Испания, Италия, Сърбия в клубове, които също са спечелили квоти. Въпросът с аклиматизацията в Токио е по-сложен. Имахме план тя да отиде 10 дни по-рано, но това сега не може да се случи. Те искат 24 часа след като изиграеш срещите си, независимо от резултата, да си хванеш пътя и да те няма в Япония. Не искат делегати, не искат  външни хора, не искат президенти, без публика. Много исках да бъда до нея, бях й обещал, но не знам дали ще се получи. Много тъжна Олимпиада ще бъде“, завърши президентът на клуб Петромакс.

Материалът Русалин Русалинов: Въпросът с аклиматизация на Ивет в Токио е сложен, тъжна Олимпиада ще бъде е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search