Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много“. Това каза пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски” и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина. 

Велева подчерта, че спрямо българите в чужбина не трябва да се допуска нито ограничаване на избирателното право, нито фактическо ограничаване, защото България е там, където има и един българин. Ограничаването на правото на глас е незаконно и противоконституционно, независимо дали си от години в чужбина. България трябва да бъде атрактивна за българите в чужбина, за да могат те да инвестират в нея или да се завърнат. 

В редица демократични държави е приложен подход, така че онези членове на обществото, които не са в този момент в страната си, да могат да упражнят правото си на глас, обясни Велева. Дори и да имамт някакви специфични проблеми, държавата трябва да се опитва да ги реши, но не чрез ограничаване на достъп до урните, а чрез други механизми, за да могат тези хора да са по-активно въвлечени в политическия живот, защото така функционира демокрацията.

Тя посочи, че пример за такъв механизъм е гласуването по пощата. 

По отношение на машинното гласуване, Симона Велева коментира, че опасностите от манипулиране са изключително малко, а избирателното право трябва да се разширява при гарантиране тайната на вота и на основните принципи на изборите – да са честни, прозрачни и с реално отчетени резултати.

Симона Велева направи исторически преглед на избирателното право в българския контекст специално за предаването “Родина зад граница”. Чуйте от звуковия файл.

Материалът Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search