Синя жлъчка (цикория), Cichorium intybus

Семейство Сложноцветни — Asteraceae (Compositae)

Описание на Синя жлъчка (цикория), Cichorium intybus

Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен. Стъблата на синя жлъчка са ръбести, изправени, 30–120 см високи. Приосновните листа са събрани в розетка и са неправилно вълновидно пересто изрязани на триъгълни дялове, а стъбловите са ланцетни, полустъблообхващащи. Цветовете са светлосини, рядко бели или розови. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври.

Акценти: Синя жлъчка, цикория, Cichorium intybus, жлъчкогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, подобрява обмяната на веществата, понижава нивото на кръвната захар, жълтеница, камъни в жлъчния мехур,лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, кожни пъпки, цирей

Разпространение

Расте по сухи тревисти места, край пътища и изкопи, като плевел из окопните култури и стърнищата и като бурен по из цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част – корените (Radix Cicliorii), извадени през есента, и стърковете (Herda Cichorii)
Химичен състав

В корените се съдържат 50-60% инулин, гликозидът интибин и др. В млечния сок се съдържат горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лакукопикрин, а също и тараксастерол. В цветовете се съдържа кумариновият гликозид циконирин, който при хидролиза се разцепва на ескулегин и глюкоза.
Основно действие

Жлъчкогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, подобрява обмяната на веществата, и сърдечната дейност, понижава нивото на кръвната захар.
Приложение: за стимулиране па храносмилането — засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веще-ствата и др. Употребява се и външно при кожни пъпки, цирей и др. От корените на цикорията се приготвя заместител на кафето.

Употреба: 2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 мин.Кисне 30мин. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150мл преди ядене.

синя жлъчка