Синя жлъчка (цикория), Cichorium intybus

Семейство Сложноцветни — Asteraceae (Compositae)

Описание на Синя жлъчка (цикория), Cichorium intybus

Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен. Стъблата на синя жлъчка са ръбести, изправени, 30–120 см високи. Приосновните листа са събрани в розетка и са неправилно вълновидно пересто изрязани на триъгълни дялове, а стъбловите са ланцетни, полустъблообхващащи. Цветовете са светлосини, рядко бели или розови. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври.

Акценти: Синя жлъчка, цикория, Cichorium intybus, жлъчкогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, подобрява обмяната на веществата, понижава нивото на кръвната захар, жълтеница, камъни в жлъчния мехур,лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, кожни пъпки, цирей

Разпространение

Расте по сухи тревисти места, край пътища и изкопи, като плевел из окопните култури и стърнищата и като бурен по из цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част – корените (Radix Cicliorii), извадени през есента, и стърковете (Herda Cichorii)
Химичен състав

В корените се съдържат 50-60% инулин, гликозидът интибин и др. В млечния сок се съдържат горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лакукопикрин, а също и тараксастерол. В цветовете се съдържа кумариновият гликозид циконирин, който при хидролиза се разцепва на ескулегин и глюкоза.
Основно действие

Жлъчкогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, подобрява обмяната на веществата, и сърдечната дейност, понижава нивото на кръвната захар.
Приложение: за стимулиране па храносмилането — засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веще-ствата и др. Употребява се и външно при кожни пъпки, цирей и др. От корените на цикорията се приготвя заместител на кафето.

Употреба: 2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 мин.Кисне 30мин. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150мл преди ядене.

синя жлъчка

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search