Спомен за певицата Мариана Паунова

В началото на 80-те години на миналия век Мариана Паунова (контраалт) прави впечатляваща кариера в най-големите оперни театри на САЩ и Канада. Отзивите на критиката и публиката за нейните изяви са възторжени. След това самата тя гостува няколко пъти в София и меломаните са възхитени от нейното изкуство.

Тя има красив глас, много добре поставен, красива е като външност, артистична, и най-важното – тя е прекрасен музикант. Паунова не е само оперна изпълнителка – тя се изявява в кантатно-ораториалния репертоар, започва кариерата си с “Месия” на Хендел, Меса в до минор на Моцарт, творби на Бах – репертоар, който изисква много музикални познания и усет. А широката й музикална култура идва от това, че тя започва пътя си в музиката като пианистка.

Мариана Паунова е родена на 13 юни 1951 г. в село Къпиново, Великотърновско. Завършва Музикалното училище в София, учи известно време във Варшава при прочутия Ян Екер, след това се дипломира в Римската академия “Санта Чечилия” при клавирните педагози Гуидо Агости и Винченцо Витали. В Сицилия печели втора награда на клавирния конкурс “Франсиско Паоло Неля”. С тази солидна подготовка заминава за Канада, за да преподава пиано и клавесин в университета “Мак Гил” в Монреал. И там се случва чудото – откриват, че има глас.

Мариана Паунова започва обучението си отново – този път като певица. Учи камерно пеене в Оксфорд Арт Център при Джон Нюмарк, а между 1973/1978 г. в оперното студио към центъра я подготвят Лучано и Едит де ла Пергола. В същото време участва в ораториални изпълнения с различни оркестри в Канада, в телевизионни и радио програми.

За началото на голямата й оперна кариера чуйте още в звуковия файл, където има и откъс от интервю с Мариана Паунова, направено по време на гостуването й у нас през 1981 г. и съхранено в Златния фонд на БНР.

Материалът Спомен за певицата Мариана Паунова е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search