Срещата на върха в Женева: Глобусът е между президентите Байдън и Путин

Над 4 часа продължава срещата в Женева между президентите на Съединените щати и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин. И двете страни признават, че са достигнали дъното в отношенията си заради кибератаките и обвиненията за нарушаване на човешки права и намеса в американските избори.

Денят в Женева следва строга хореография – подходяща за среща на подобно равнище. Джо Байдън е в Женева от снощи, а до вилата „Ла Гранж“ на брега на Женевското езеро той пристигна със своята лимузина, известна с прозвището „Звярът“.

Владимир Путин кацна в Женева по обяд и от летището към вилата се отправи конвой от най-малко 17 автомобили, без да се брои полицейският ескорт. Преди началото на разговорите на входа на „Ла Гранж“ двамата лидери бяха приветствани от домакина – швейцарския президент Ги Пармелен:

„От името на правителството на Швейцария ви приветствам в Женева – градът на мира. За Швейцария е чест и удоволствие да е домакин на тази среща на върха и по силата на традицията ние подкрепяме диалога и взаимното разбирателство. Пожелавам и на двата президенти ползотворен диалог в интерес и на двете държави, и на света“, каза Пармелен.

Преговорите са разделени на три части – разговори на четири очи и после две срещи в разширен състав. Вътре във вила „Ла Гранж“ двамата президенти позираха пред журналистите на фона на библиотека, от двете им страни стояха съответно държавният секретар Антъни Блинкън и външният министър Сергей Лавров, а по средата стоеше голям глобус.

Първи заговори Владимир Путин:

„В руско-американските отношения се натрупаха доста въпроси, които изискват среща на най-високо равнище. Надявам се разговорите да бъдат продуктивни”. И разбира се, благодаря на Байдън, че поиска среща на върха“.

А Байдън каза:

„Винаги е по-добре срещата да е лице в лице“.

На срещата на върха САЩ – Русия, 16 юни 2021 г.

От Белия дом обявиха, че се очаква Байдън да подигне директно въпросите за кибератаките, човешките права и руската агресия в Украйна, но се надява да разговарят и за сфери, в които имат общи позиции като контролът върху ядрените оръжия и борбата с климатичните промени.

В интервю за телевизия “Русия 24” президентът Путин заяви, че във фокуса ще са стратегическата стабилност, регионалните конфликти, екологията и икономиката.

Очакванията от срещата в Женева остават занижени, но по един въпрос се очаква пробив – и двете държави оставиха отворена вратата за връщането на посланиците в Москва и Вашингтон, които се завърнаха в родините си след налагането на американски санкции за кибератаки и ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

След края на разговорите по искане на Вашингтон Путин и Байдън ще дадат пресконференции поотделно.

Вилата La Grange и знамената на САЩ и Русия се виждат зад полицейска лента по време на срещата на върха между САЩ и Русия в Женева.

Материалът Срещата на върха в Женева: Глобусът е между президентите Байдън и Путин е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search