Стефан Димитров: Губим по 40 души на ден заради мръсния въздух

„Някъде преди 50 години светът изостави мечтите си да продължава изследването на Луната, да прави следващите стъпки в Космоса. Някой успя да вкара в дневния ред идеята за постоянен ръст и повишаване на потреблението, облечено е под „качество на живот“. 50 години ние нито сме по-щастливи, нито по-здрави.“ Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха. Димитров е един от участниците в днешния уебинар „Как да дишаме по-чист въздух?” за европейски практики и решения. Уебинарът е организиран от Бюрото на Европейския парламент у нас и може да се проследи на Фейсбук страницата на Бюрото.

В България чистотата на въздуха и начинът, по който живеем, са сред най-големите притеснения на българина за неговото здраве, посочи Димитров, като се позова на изследване от миналата година.

Преди 4 години група ентусиасти се опитахме да извадим този проблем, за който всички много удобно мълчаха, изтъкна той.

По думите на Стефан Димитров с картите на AirBG.info и информацията на живо са успели да събудят интереса на гражданите, но и да помогнат на политиците да се вгледат в темата.

3156 евро на ден ще плаща страната ни заради мръсния въздух – това са евросанкции, които България ще плаща до отстраняването на нарушението.

„В момента сметката, от деня, в който тече тази глоба, до днес, е 5 милиона евро плюс разноски“, уточни Димитров в предаването „Преди всички“.

Той допълни, че близо 60 хиляди души са починали за 4 години заради проблема с фините прахови частици и мръсния въздух, а на ден губим по 40 души.

Снимка: БГНЕС

Трябва да спрем процеса на горене, да намалим източниците на горене. Декарбонизацията е цел на човечеството в следващите 20 години, подчерта Стефан Димитров.

„Затова ние трябва да преосмислим начина, по който произвеждаме нещата, по който се придвижваме, по който се отопляваме, въобще начина си на живот.“

Вместо да намаляваме горенето, Столичната община има идея да направи „крематориум за отпадъци почти в центъра на София“, за да може да се усвоят някакви пари, отбеляза още Димитров.

Бъдещето е днес и то е зад ъгъла, заяви експертът.

„Имаме всичките необходими инструменти, имаме пазарните условия – соларната енергия, с която може да си помогне всяко едно домакинство, всяка една стопанска единица, и икономиката като създаване на все повече ветропаркове, соларни паркове. Пари има.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Материалът Стефан Димитров: Губим по 40 души на ден заради мръсния въздух е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search