Стела Балтова: Не е задължително работодателите да ваксинират персонала си

Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнесаТова посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Министърът на туризма Стела Балтова коментира в Бургас, че не изискват от работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка.

Един от проблемите е, че тази мярка може да доведе до отлив на служители, посочват от Асоциацията. Според тях имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здрави нужди. Министърът на туризма Стела Балкова обясни: 

“Ние в никакъв случай не бихме си позволили да поискаме подобно нещо от работодателите, от хората, но същевременно с това, когато един турист, една туристическа дестинация, намираме се в такъв период от време, че той следи два показателя. Единият е показателят, който е свързан със заболеваемостта, а другият е броят на ваксинираното население”.

Един от хотелите в к.к. “Албена” е сред първите, получили този стикер. Очакваме да получим още 10, обясни Маргита Тодорова – търговски директор на “Албена”. 

“Аз лично смятам, че стикерът допринася за по-добрата информираност”.

Нина Сотирова е барман в бургаски хотел и все още не е ваксинирана:

“Все още съм в процес на размисъл, дали да се ваксинирам или не. От една страна съм съгласна с тях, че е по-хубаво служителите да са ваксинирани”.

Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока. Това се посочва в позиция на Министерството на туризма  във връзка с появили се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от Министерството на здравеопазването стикери “100% ваксинирани” върху туристически обекти, като хотели и ресторанти. 

“В същото време Министерството на туризма насърчава усилията на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, които ползват туристическа услуга, за да подсигурят безопасна ваканция и да утвърдят името на България като сигурна дестинация”, пишат още от Министерството на туризма. От ведомството посочват още, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя – ниво на заболеваемостта и ниво на ваксинирани в страната.

“Министерството на туризма продължава солидарно да подкрепя усилията на Министерството на здравеопазването, ясно и последователно, следвайки политиката на България и кабинета, както и утвърждавайки световните практики в стремежа да бъде сложен край на пандемията с Covid-19″, се казва още в позицията.

Интервю с Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, можете да чуете в звуковия файл.

Материалът Стела Балтова: Не е задължително работодателите да ваксинират персонала си е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search