Ще се постигне ли с реформата на съдебната карта достъпно и ефективно правосъдие

Магистрати, представители на неправителствени организации, на местните власти и кандидати за народни представители  обсъждат проекта за реформа на съдебната карта, подготвен от членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в рамките на форума „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“. Министерството на правосъдието организира дискусията след възникналото напрежение около проекта за реформа, обсъждан в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Едно от предложенията е да бъдат закрити 55 районни съдилища, срещу което остро реагираха съдии и адвокати и имаше протести по места.

Инициатор на обсъждането е служебният правосъден министър Янаки Стоилов:

“Определянето на структурата на съдилищата и териториалния обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии и най-масово върху гражданите. Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така, че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите”, посочи министърът.

Той коментира и факта, че проектът за съдебна карта е финансиран със средства на Оперативната програма „Добро управление“. По думите му начинът, по който са възлагани и изпълнявани много от проектите по тази програма, не е най-добър пример за добро управление. 

Целта на форума е да се поставят и обсъдят въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в България, обясни миналата седмица служебният правосъден министър:

„Това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга подсъдността, достъпа и ефективността на правосъдието. Той по същество премахва Районния съд като основен първоинстанционен съд. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено, комплексно и те не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени. Моят призив ще бъде на тази дискусия на този въпрос да не се гледа просто като на изпълнението на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдие“.

Още по темата – чуйте в предаването на „Хоризонт“ „Преди всички“ в разговора с Даниела Марчева от Висшия съдебен съвет.

Материалът Ще се постигне ли с реформата на съдебната карта достъпно и ефективно правосъдие е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search