spot_img

Ученици от цялата страна се превръщат в “Герои на рециклирането”

Световният ден на рециклирането ни учи как да ангажираме децата с разделното събиране на опаковките и рециклирането им

Училища от цялата страна ще станат част от Световния ден на рециклирането на 18 март. Световният ден на рециклирането се отбелязва за четвърти път по инициатива на Global Recycling Foundation, като темата на инициативата през 2021 г. отново е „Герои на рециклирането“. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. Партньор на инициативата в България е сдружение „БГ Бъди активен“, което организира различни акции заедно с местните организации-участници в проекта „Партньорство за красива и чиста среда“, част от дългосрочната програма на _Място България.

Пловдивското сдружение БГ Бъди активен изпрати ресурси за Деня на рециклирането до над 2000 учебни заведения из цяла България. То разпространи серия от образователни игри, уроци и забавления за деца и учители, посветени на опазването на чистота в град Целта на координаторите на инициативата е да ги ангажират и образоват относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им.

„Искаме да привлечем вниманието на хората върху темата за рециклирането и колко е важна тя, да споделим добрият пример на тези, които вече са припознали каузата на рециклирането и следват този модел в ежедневието си. В нашата работа установихме, че децата искат да се грижат за природата и за тях разделното изхвърляне е нещо желано и интересно. Основният проблем, с който се сблъскваме, е, че голяма част от възрастните дори несъзнателно спират децата. “ – казва Румяна Киризиева от сдружение „БГ Бъди активен“. “Изпратихме ресурси за включване на децата до над 2000 училища и градини от цялата страна, като смятаме че по този начин ще улесним преподавателите и ще им помогнем в работата с децата по тази важна тема. Нека не забравяме, че всяко отговорно дете, ще стане отговорен възрастен. Ако успеем да накараме децата да се интересуват малко повече от света около тях, можем да направим огромна крачка към положителна промяна в бъдеще”.

В седмицата на събитието (18март) в страницата Място България  във Фейсбук ще бъдат споделени полезни съвети и Lifehack съвети свързани с темата за рециклиране. Като част от събитието, в различните партньорски градове на “Партньорство за красива и чиста България” ще се проведат разнообразни събития, свързани с темата за рециклирането. В България организаторите приканват всички, които са приели каузата на рециклирането като част от ежедневието си, да покажат това, като сложат рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна снимка във Фейсбук.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока Кола
Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Историята на “_Място България”

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене).     От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат няколко града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста България“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред дейностите, които се случиха през годината бяха обучения на доброволци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, работилници за рециклиране и др. Програмата успя да намери съмишленици и да изгради над 80 успешни партньорства между бизнеса, НПО сектора, граждани и администрация, които да работят заедно в различни инициативи по облагородяване на публичните пространства, почистване на града, рециклиране, различни обучения и работилници, образователни инициативи за превенция на замърсяването и редица други акции обединени зад каузата #БезОтпадъци.  През 2020-а година, благодарение на “Партньорство за красива и чиста България” и  БГ Бъди активен бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната.

НОВИНИУченици от цялата страна се превръщат в “Герои на рециклирането”

- A word from our sposor -

spot_img