Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

“142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за болни и възрастни хора по програмата “Развитие на човешките ресурси” и чрез “Патронажна грижа +” и малко над 10 хиляди лица се подкрепят в домашна среда“, каза пред БНР Веселина Ботева, директор на дирекция “Социални дейности” в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по социална политика на Националното сдружение на общините.

„По предходните компоненти на патронажна грижа са се възползвали около 40 хиляди лица. До края на месец юли всяка община може да кандидатства по “Патронажна грижа +”.

Хората могат и да се обадят на телефони към дирекциите за социално подпомагане, ако те са трудно подвижни се изпраща социален работник, който да подаде документите им, за да бъдат включени в проекта, като наборът от документи не е голям. Това е и заради пандемията, в помощ на трудно – подвижни хора“, поясни още в “Хоризонт до обед” Веселина Ботева.

По думите и веднъж дневно до 2 часа лицето получава помощ в зависимост от потребността на човека – това включва рехабилитация, медицинска грижа, психолог или сътрудник социални дейности.

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година и е насочена към преодоляване на последствията от Covid 19.

А Минка се грижи от години за болни и възрастни хора. Пред “Хоризонт” тя разказа, че най-важното в този нелек процес е да се спазва дневният режим на пациента.

“Необходимо е да им обръщаш внимание, като на близък човек, това са последните години на тези възрастни и трудноподвижни хора. Вече 6 години гледам болни хора и всички са доволни. Защото съм отговорна към тях”, разказа още Минка.

Още по темата в звуковите файлове.

Материалът Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search