ВКС решава делото “Иванчева”

На финала си е делото срещу бившата кметица на столичния район Младост Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Състав на Върховния касационен съд ще решава да потвърди или да отмени осъдителните им присъда за искане на подкуп или да върне делото на специализирания съд.

Процесът той беше предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на човека.

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев – тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев – тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.  Белязани банкноти – но при доста по-дискретна акция, разследващите откриха и  у бившия районен кмет на Младост Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд –  20 години затвор за Иванчева, 15 – за Петрова и 12 – за Дюлгеров, бяха отмени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година и оттогава са под “домашен арест”.

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от тях се оказаха недоволни и подсъдимите, признати за виновни, и прокуратурата, защото наказанията са намалени значително.

Материалът ВКС решава делото “Иванчева” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search