ВМА има 20 нови операционни зали

20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология, има вече във Военномедицинска академия в София. Инвестицията на стойност около десет милиона и 200 хиляди лева беше осветена в присъствието на служебния министър на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Служебният министър подчерта, че операционният център ще достъпен за всички, не само са военни.

А началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза:

„Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният и с най-оптимална цена”.

Той подчерта, че реновираният блок включва 20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология.

„„Готова е и залата за роботизирана хирургия и, ако нещата се развиват благоприятно, догодина можем да се сдобием и с робот“, каза още генерал-майор Мутафчийски.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана. Те са изключително лесни за поддръжка и за ревизия – панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време. Операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа

Подменени изцяло са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията. Новост в Операционния център са залата за трансфер на пациенти, залата за събуждане. Изградена е и операционна зала за роботизирана хирургия.

Материалът ВМА има 20 нови операционни зали е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search