Юлияна Антонова-Мурата: Медиите заявиха, че олимпиадата е “зомби”

Медиите определят игрите в Токио като „олимпиада зомби“, защото състезанията ще се провеждат на практика без публика. 
Това разказва Юлияна Антонова-Мурата, наш дългогодишен дипломат, която е омъжена за японец и от години живее в града-домакин. Тя е и писател, автор на две книги, а третата предстои да бъде издадена през есента.
„Отнета беше радостта на хората от провеждането на игрите и всичко изглежда странно, почти като във филм. Обезсмисли се и мотото им, което на български се превежда като „гостоприемство“ Върнати бяха милиони билети. На стадиона, построен от известен японски архитект, ще могат да присъстват само 5000 човека, което е нищо“, допълва тя.
Относно хипотетичните загуби на страната, ако игрите бяха анулирани, Антонова-Мурата заяви: „Ако олимпиадата беше отменена, загубите на Япония щяха да са огромни. И нямаше да бъдат отписани само тези 17 милиарда долара,  които се изчисляват като преки загуби. Бяха похарчени пари за реновиране на исторически обекти, които бяха предвидени за посещения от туристите. Заедно с всички странични разходи сумата щеше да набъбне до 23 милиарда.“

Още от нейния разказ – за това какво е „локдаун“ в Токио, каква хигиена пазят местните, а също любопитен разказ, свързан с олимпийския огън – в звуковия файл.

Първата част от интервюто с нея четете ТУК.

Материалът Юлияна Антонова-Мурата: Медиите заявиха, че олимпиадата е “зомби” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search