79% от испанците са убедени, че техните съдии са неподкупни

Испанците смятат, че правосъдието им е напълно надеждно, некорумпирано и се обслужва от компетентни и добре обучени съдии, но е бавно и липсва ресурс за ефективно и бързо действие.

Това са основните заключения от проучването „Испанци и правосъдие“, проведено по поръчка на Общия съвет на съдебната власт.

Според проучването седем от десет испанци (68% от анкетираните) възприемат правосъдието като институция, която защитава и гарантира правата и свободите на гражданите.

74% от анкетираните смятат, че испанските съдии са компетентни и добре подготвени да изпълняват своите задължения, като 60% от тях предпочитат да бъдат съдени от съдия, а не от съдебни заседатели.

Според осем от десет испанци (79%) няма вероятност съдията да бъде подкупен. 35 на сто от хората вярват, че правосъдието работи по-добре от изпълнителната власт, а 72% смятат, че е толкова бавно, че предпочитат да стигнат до съд, само когато това е неизбежно. 66 % от анкетираните си обясняват това с претовареността на съдилищата.

Проучването потвърждава, че повече от половината от испанците (56%) имат добро мнение за начина, по който действа Общият съвет на съдебната власт, който контролира функционирането на правосъдието и назначава председателите на различните съдилища.

В заключенията от проучването професорът по социология Жозе Хуан Тохария посочва, че „образът на правосъдието е значително по-добър от това, което обикновено се приема за даденост“.

Материалът 79% от испанците са убедени, че техните съдии са неподкупни е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search