spot_img

Броят на депутатите в парламента също се е променял във времето

Броят на депутатите в парламента също се е променял във времето. В Търновската конституция е записано, че броят е функция от населението, заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Михаил Груев, историк и председател на Държавна агенция „Архиви“.

„Избира се един народен представител на 10 хил. жители. Тогавашното население на страната е около 3 млн. души. С нарастването на населението е нараствал и броят на депутатите, колебаейки се някъде между 140 и 200 души. Такава е била числеността на парламентите. Великото Народно събрание се състои от двойно по-голям брой народни представители. Сега броят на депутатите е фиксиран на 240. Ако приемем, че тази цифра, при близо 9 млн. население на страната към 1990-та година е била нещо разумно, сега, при 6-7 млн., е съвсем резонен въпросът да се направи някаква редукция. Това обаче може да стане единствено чрез Велико Народно събрание. Поначало това е една отживяла времето си институция. Един от аргументите, че трябва да бъде свикано такова, е този институт да бъде отменен в конституцията“, разказа още доц. Михаил Груев.

Според историка сегашните депутати не трябва да се отказват от историческата сграда на Народното събрание в центъра на София, добре позната на всички с надписа съединението прави силата. /БГНЕС

НОВИНИБроят на депутатите в парламента също се е променял във времето

- A word from our sposor -

spot_img