Ебрахим Раиси печели президентските избори в Иран

Ебрахим Раиси ще бъде новият президент на Иран, показват данните от частичното преброяване на гласовете от вчерашните президентски избори в страната. Той води убедително пред тримата други кандидати.

Шиитският духовник Ебрахим Раиси, който оглавява съдебната власт, има ултраконсервативни възгледи. Той е поставен под санкциите на САЩ.

Президентът на Иран е вторият най-високопоставен служител в страната, след върховния лидер. Той има значително влияние върху вътрешната политика и външните работи, но върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси.

Тримата съперници на Раиси и настоящият президент Хасан Рoхани го поздравиха за победата.

За момента Раиси е получил 62 процента от гласовете или близо 18 милиона от 28-те милиона подадени бюлетини.

Право на глас имаха 59 милиона иранци. 600 души бяха регистрирани за участие в изборите, но само седем получиха одобрение от Съвета на пазителите.

Трима от тези кандидати се оттеглиха само ден преди вота.

60-годишният духовник Ебрахим Раиси е служил като прокурор през по-голямата част от кариерата си. Той беше назначен за шеф на съдебната власт през 2019 г. Раиси се обяви като най-подходящия човек за борба с корупцията и за решаване на икономическите проблеми на Иран.

Много иранци и правозащитници обаче изразиха загриженост относно ролята му в масовите екзекуции на политически затворници през 80-те години.

Материалът Ебрахим Раиси печели президентските избори в Иран е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search