Евкалипт, Eucalyptus globulus

Семейство Миртови — Myrtaceafi

Описание

Вечнозелено дърво, високо 50–70 м. Младите клонки са четириръбести, със срещуположни, приседнали, яйцевидни листа, отгоре зелени, а отдолу сребристобели, с дебел восъчен налеп. Листата на по-старите клонки са последователни, тясно ланцетни и сърповидно извити.

Акценти:  Евкалипт, Eucalyptus globulus, антисептично, отхрачващо, противопаразитно, противовъзпалително, дезинфекциращо средство при хронични бронхити, гнойни рани, абсцеси

Разпространение

Отглежда се в области със субтропичен топъл климат из Средиземноморието, по Кавказкото черноморско крайбрежие, даже в Южна Украйна и Молдавия. Родината на евкалипта е Австралия.

Употребяема част – листата (Folia Eucalypti)

Химичен състав

В листата се съдържа 1,5–3% етерично масло с главна съставка 1,8-цинеол (евкалиптол) — до 80% Освен това евкалиптовото масло съдържа пинен, цинелол , фенхон, камфен, терпинеол и малко количество сесквитерпенови алкохоли и алдехиди от кадиненов тип, В листата се съдържат и дъбилни вещества.

Основно действие

Антисептично, отхрачващо, противопаразитно, противовъзпалително и съдосвиващо действие.

Прилага се при: вътрешно се използува отвара от листата като отхрачващо и дезинфекциращо средство при хронични бронхити. Отварата от листата на евкалипта се употребява външно под формата на лапи или за промиване на гнойни рани, абсцеси, флегмони и за промивки в гинекологичната практика.

Употреба: 2 супени лъжици листа на 250 мл вряща вода. Взема се от изстудената запарка по 1 супена лъжица 3–4 пъти дневно. За инхалации и гаргара се поставя 1 –2 супени лъжици извлек в 1 чаша вода.