Мария Габриел работи за дигитализацията в земеделието и хранително-вкусовата промишленост

„Цифровизацията е навсякъде около нас. Тя не е бъдещето, тя е настоящето“ – това заяви в Пловдив водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за членове на Европейски парламент Мария Габриел. В града под тепетата тя се срещна с администрацията на фирма „Белла България“, където бе посрещната от изпълнителния директор на компанията Елза Маркова. Тя бе придружена от кмета на „Тракия“ и ръководител на районната организация Костадин Димитров.

Само за година и половина с комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, Европейската комисия е завършила 28 законодателни инициативи в този ресор. За сравнение за предходните три години от мандата на ЕК те са били само шест.

Мария Габриел посочи съвсем конкретни ползи за хората като цените на роуминга в Европейския съюз. „Днес ги приемаме за даденост, но да си спомним какви бяха те преди юни 2017 година“, заяви тя и уточни, че работи усилено за намаляване на цените на роуминга на Западните Балкани.

„По тази тема работя и се радвам, че имам резултат – още от юли тази година започва спадане на цените за мобилните данни – да си видим имейлите, фейсбук. Стартираме с цена от 45 евроцента на мегабайт,  в момента тя е между 11 и 14 евро. Разликата наистина е огромна“, каза още Мария Габриел и уточни, че е започнат техническият процес за работа за гласовите обаждания и есемесите. Страните от Западните Балкани също вече между тях шестте започват драстично намаляване на цените.

Освен роуминга водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за членове на Европейския парламент посочи и други добри инициативи – безплатен безжичен интернет на обществени места, а Пловдив е сред селектираните. „Това е моя инициатива, в която за първи път Европа работи така пряко с кметовете и общините. Проектът е на стойност 120 милиона евро. Целта ни е в 8000 общини в цяла Европа да предоставим ваучер на стойност 15000 евро, който да позволи в продължение на три години на обществени места да има безплатен безжичен високоскоростен интернет“, обясни Мария Габриел. Тя отговори на всичките й поставени въпроси, сред които бъдещето на България в Шенген и Еврозоната, електронното гласуване, борбата с фалшивите новини и дигитализацията на различни сектори в икономиката, по-конкретно в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ средствата за периода 2016-2017 били 40 милиона евро, а за 2018-2020 г. те ще са в размер 160 милиона евро. Дискутирана бе и темата за дигиталните иновационни хъбове, като Пловдив бе посочен като област, в която е необходимо да има такъв хъб в агросектора и хранително-вкусовата промишленост.

В града под тепетата Мария Габриел проведе срещи с граждани в предизборните пунктове и по Главната пешеходна зона. Тя разговаря с кмета и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев, районните кметове, народният представител инж. Атанас Ташков, общински съветници, членове и симпатизанти.

На Евроизборите на 26-ти май 2019 година ГЕРБ е с номер 12 в интегралната бюлетина.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search