Георги Милков: Истина или лъжа

Истина или лъжа. Това е темата на този летен брой на списание TREND, провокирана от тенденцията да се поддаваме все по-лесно на заблуди, въпреки технологичния свят, в който живеем. Или може би точно заради него. Заобиколени сме от плоскоземци и нибируанци (хора, които вярват, че Земята е плоска и такива, които виждат несъществуващата планета Нибиру), от антиваксъри и рицари тамплиери (има граждани, които убедено смятат, че са част от тамплиерски орден през XXI в. и дори плащат членски внос за това) и от обикновени пенсионери, които мятат от балкона по 20 хил. лева, защото са говорили с някого по телефона.

Неотдавна Изследователският център „Тренд“ направи проучване за възхода на суеверията и вярата на българите в конспиративни теории. Излязоха интересни данни. 40% от хората у нас смятат, че тайно общество управлява света, а 66% са убедени, че някакви секретни лаборатории нарочно бълват болести, за да се продават повече лекарства.

Половината от българите признават, че ги е страх от магии и всеки трети носи червен конец против уроки. 73% чукат на дърво срещу нещастие (трябва да призная, че понякога и аз го правя), а 12% ръсят сол за късмет. Само 12%? Да, и това се обяснява с невъзможността да имаш винаги сол под ръка. За мен най-интересни са тези 14% от българите, които вярват, че извънземните са сред нас и в същото време пак 14%, които не вярват, че човешки крак е стъпвал на Луната. Мисля си, че това са едни и същи хора, но може и да се заблуждавам.

И като споменах Луната… За да отбележим датата 20 юли 2019 г., когато се навършиха точно 50 години от мисията на Аполо 11, припомняме най-яките митове и легенди, насъбрали се през тоя половин век. Специално внимание заслужава историята за г-н Горски – това си е за филм! В този брой няма да видите и дума за Game Of Thrones или „Чернобил“, защото за тях всичко вече се изговори, но сериалите очевидно вълнуват все повече хора и затова решихме да ви срещнем с господарите на българските тв поредици – Любомир Нейков и Евтим Милошев.

Те самите биха могли да намерят в този брой доста теми за нови сериали – от връзката на богомилите и Бялото братство до странните пътища на съдбата, които свързват Петър Дънов и Георги Димитров – и двамата наричани (по различни причини) учители на българския народ. Освен това открихме нестинари много далеч от Странджа – в една планина във Венецуела. Ако не вярвате, вижте материала за лечение с магия. После и този, с който громим хомеопатията.

Пу, да не ви е уроки!

Георги Милков

Start typing and press Enter to search