Хитри трикове, с които да спестим време

През 21 век времето никога не достига на хората. Дали заради много ангажименти, дали заради лоша организация, това е факт. Колкото повече бързаме, толкова повече часовете в едно денонощие просто не са достатъчни.

Да, с храната е лесно. Когато сме заети, можем просто да поръчаме храна от Kaufland: https://www.foodpanda.bg/contents/kaufland . Но какво да правим с другите аспекти от живота си?

Ето някои съвети.

Едно и също място за едни и същи неща

Ако винаги поставяте ключовете си на масата в антрето, когато влизате, ще можете лесно да ги намерите, когато излезете – и никога няма да губите време да ги търсите. А това, което работи при вашите ключове, важи и за почти всичко останало, което използвате редовно.

Вашите очила за четене. Отварачката за консерви. Каишката на вашето куче. Развийте навика да държите нещата, които редовно използвате, на едно място и да ги поставяте обратно на това място, когато вече не ви трябват.

Задачите – една по една

Мултитаскингът е една от най-големите загуби на време, която се среща при повечето хора. Защо?

Според специалистите, вършенето на много неща едновременно може да намали производителността с приблизително 40% – може би защото превключването от една задача на друга затруднява настройването покрай разсейващите фактори и може да предизвика умствено блокиране, което забавя напредъка.

Как да се фокусираме?

Много от нас губят много време, само защото се разсейват прекалено лесно. Това е проблем, който мултитаскингът влошава за много от нас. Вместо да се фокусираме върху една задача и да я завършим в кратък срок, ние си позволяваме многократно да бъдем разсейвани от задачата. Резултатът? Една задача отнема много повече време, отколкото би трябвало.

Да придобиете навика да се фокусирате единствено върху една задача и да се концентрирате върху изпълнението ѝ, преди да преминете към нещо друго, е чудесен начин да си спестите време в ежедневието.

Използвайте календар и запишете всичко

Няма значение дали избраният от вас календар е електронен или хартиен. Важното е да създадете и поддържате събрани на едно място всички задачи за вършене.

Имайте предвид обаче, че използването на календар, който може да пътува с вас (като приложение на смартфона), е спестяване на реално време в сравнение с пренасянето на хартия обратно от и до мястото, където се намира вашият конвенционален календар.

Без повече отлагане

Отлагането само по себе си не е лошо. Лошото е обаче какво се случва с нещото, което отлагате, когато го правите. Проблемите нарастват. Неразбирането се умножава. Притеснението се трупа. Справянето с нещата, когато са по-малки ангажименти, не само спестява време, но и ги прави много по-лесни за вас самите.

Избягване на прегарянето

Инвестирането в практики и стратегии за управление на времето – колкото и да е натоварен текущият ви график – ще ви помогне да избегнете изгарянето. Получаването на контрол над времето си означава да получите контрол над деня си.

Така, колкото и работа да имате, ще успявате да си почивате, което в крайна сметка е най-важното.

Добър нощен сън

Липсата на почивка се равнява на липса на фокус. Ако времето за сън е достатъчно, ще бъдете по-продуктивни и ще се възползвате максимално от времето си в будно състояние. Тогава ще свършите по-ефективно и по-бързо с всичко, което ще ви отпусне в края на деня, за да можете да спите по-добре.

Поддържайте този ритъм.

Храненето като социално събитие

Всеки трябва да яде. И повечето хора се нуждаят от социално време, за да си почива мозъкът в офиса. Може да си мислите, че спестявате време, като обядвате само в краен случай и до вендинг машината, но всъщност добавяте ненужен стрес, който ви кара да се представяте зле.

Направете храненето си социално – закуска със семейството или обяд с колеги. Не е нужно да отнема много време, но 20 минути положително социално взаимодействие ще помогне на умът ви да се освежи. Това определено ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Start typing and press Enter to search