Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни 2021.

„В изложбата са изложени както рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но не това е основното. Основното е самата тема, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов.

По думите му изложбата поставя въпроса за отношението ни към реалността и дали то не е относително и дали ние можем да направим разликата между реално и нереално.

„Що се отнася до това, което е изложено на пръв поглед правят впечатление един бели, абстрактни скулптури, за които човек може да гадае каква е функцията им.

Приличат на терапевтични скулптури, в които човек може да постави главата си и да пъхне ръката си. Това, което ги прави специфични е материала, от който те са изработени и това е един бял плат, който ние познаваме в последно време от пандемията. Това е платът, с който се изработва този бял гащеризон, който ние виждаме по време на пандемията много често и аз използвам този защитен гащеризон още от 2006 година със съвсем друга цел.

В началото като камуфлаж, като един вид проекционно, и малко по-късно започнах да трансформирам този материал в перформативните си инсталации“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Михайлов.

Намерени предмети на улицата той обвива с абсорбиращ памук и защитен гащеризон.

„Това е идеята на самата изложба, влизайки в изложбата човек да получи нова посока на мислене, да пречупи стандартния поглед на нещата и за това допринасят останалите обекти. В изложбата са изложени рисунки от серията „Прах в прахта“ или „Дъжд в студа“, които на пръв поглед изглеждат като обикновен прах, но когато човек се приближи по-близо разбира, че това е нарисуван прах и това по някакъв начин обръща отношението към тях и променя нещо в мозъка, така че човек започва да приема тези рисунки като нещо много специално“.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search