НЦЗПБ установи индийския вариант на коронавируса при пациент в Плевен

За първи установен случай в България на индийския вариант на коронавируса, съобщи на сайта си Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Пробата е на пациент от Плевен. Тя е взета в болница “Д-р Георги Странски” на 21 април и е изпратена в НЦЗПБ, където на 5 май е установено, че не е от познатите до момента варианти.

За повторен анализ пробата е изпратена в международната генна банка, където през юни става ясно, че съдържа характеристиките на индийски вариант на коронавируса, наричан още “делта”.

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Той е имал оплаквания от температура, задух и болки в гърдите.

Диагностициран е с Covid-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

За индийския вариант на коронавируса е установено, че съдържа две мутации, които за пръв път се проявяват съчетано. Поради липсата на достатъчно надеждни данни е невъзможно да се правят окончателни заключения. Все пак се смята, че индийският вариант на Covid-19 е по-заразен.

СЗО обаче класифицира индийския вариант просто като „интересен“, докато британската, южноафриканската и бразилската мутации на коронавируса са определени като „обезпокоителни“.

Материалът НЦЗПБ установи индийския вариант на коронавируса при пациент в Плевен е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search