Първи случай на индийския Covid щам у нас

За първи установен случай в България на индийския вариант на коронавируса, съобщи на сайта си Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Пробата е на пациент от Плевен. Тя е взета в болница “Д-р Георги Странски” на 21 април и е изпратена в НЦЗПБ, където на 5 май е установено, че не е от познатите до момента варианти.

За повторен анализ пробата е изпратена в международната генна банка, където през юни става ясно, че съдържа характеристиките на индийски вариант на коронавируса, наричан още “делта”.

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Той е имал оплаквания от температура, задух и болки в гърдите.

Диагностициран е с Covid-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

За индийския вариант на коронавируса е установено, че съдържа две мутации, които за пръв път се проявяват съчетано. Поради липсата на достатъчно надеждни данни е невъзможно да се правят окончателни заключения. Все пак се смята, че индийският вариант на Covid-19 е по-заразен.

СЗО обаче класифицира индийския вариант просто като „интересен“, докато британската, южноафриканската и бразилската мутации на коронавируса са определени като „обезпокоителни“.

РЗИ в Плевен подновява епидемиологичното проучване по повод съобщението за за първи случай на Делта вариант на коронавируса, известен още като Индийски. Пациентът е бил болен през април и всички контактни са били негативни при изследването преди два месеца. Пациентът, за който се съобщава, че е имал Индийски вариант на коронавируса, е оздравял през април, каза проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет:

“В момента провежда преддипломният си стаж. Това е опитен колега, който има сериозни медицински познания вече. Това се е случило на 5 април т.г.  – преди два месеца и половина. Най-вероятно се е заразил от контакт с индийски гражданин, който се е завърнал от Индия в България. Този гражданин няма връзка с университета, не е наш студент. След неговото заразяване ние нямаме допълнително негови колеги, студенти или преподаватели да са заразени. Нямаме такива данни от проведеното тогава епидемиологично проучване”.

Ситуацията в Плевен е спокойна.

“В момента е изключително стабилна. Плевенска област влезе в зелената зона. Провеждаме занятията реално и сега ще започнем, другата седмица, изпитната сесия, която също ще бъде реална. Уверявам вашите слушатели, че трябва да са изключително спокойни и към момента нямаме притеснения“, каза ректорът.

Проф. Ива Христова/Стопкадър БНТ

Индийският вариант на Covid-19 стана основен вариант на безпокойство, защото протича по-тежко и по-лесно се предава, обясни пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя уточни, че НЦЗПБ още на 10 май са съобщили за този щам – като неопределен, защото е липсвала информация в световната база данни:

“Тук става дума за обновяване и надграждане на информацията в определителите, по които можем да го класификация. В момента, в който видяхме промяната в класификацията в два от трите определителя, които ползваме, в третия още го дава като неопределен, решихме, че трябва да съобщим за тази информация”. 

Проф. Христова обясни, че новите варианти на коронавируса могат да направят нова вълна на повишаване на заболеваемостта.

Тя призова да се спазват основните противоепидемични мерки и да се ваксинират, като уточни, че ваксините са безвредни и наистина предпазват.

“Ваксините покриват и т.нар. индийски щам, изпитванията и в момента текат, може би с по-нисък процент на ефективност, но при всички случаи е много по-добре човек да е ваксиниран, за да бъде защитен, защото има базисен имунитет, който се създава с ваксините“.

Проф. Ива Христова подчерта, че има тенденция все повече от коронавируса да се засягат по-младите и децата.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Ива Христова в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл.

Материалът Първи случай на индийския Covid щам у нас е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search