Робърт Гелбард: Байдън не храни илюзии кой е Путин

“Фундаментален беше един момент, върху който нямаше особено голям фокус, и това е от колко ключово голямо значение беше за Джо Байдън да покаже на съюзниците в НАТО, в Европейския съюз, по целия свят, че Съединените щати искат да са част от многостранните усилия за справяне със световните проблеми – дали става въпрос за пандемията, за икономиката, или за предизвикателства като Русия или Китай. В този смисъл, срещата с Владимир Путин послужи много добре в тази посока. Тя повдигна и опасения сред някои европейски държави, най-вече сред Франция и Германия, но също така показа на Путин, че си има работа с много различен президент от този, с когото се разбираше толкова добре – Доналд Тръмп”. 

Това каза пред БНР посланик Робърт Гелбард – специален пратеник на американския президент Бил Клинтън за Балканите от времето на юговойните, бивш помощник държавен секретар и съветник по въпросите на външната политика на президента Барак Обама. Коментарът му е във връзка със срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева. 

Според него за САЩ голямата новина от разговорите също е двустранният диалог за стратегическа стабилност

“Първо трябва да гледаме на тази среща от перспективата на цялото пътуване на Джо Байдън в Европа. Той се опитваше да възстанови силните връзки на Съединените щати със съюзниците и да постави огромен акцент върху многостранната политика. Първо имахме среща на Г-7, после срещата на върха на НАТО, а после и срещата на върха между Европейския съюз и Съединените щати – първата от 6-7 години. Всичко това доведе до срещата с Владимир Путин”. 

В предаването “Събота 150” Гелбард посочи, че е било важно Байдън да демонстрира, че Съединените щати са готови да работят с Русия по въпроси от взаимен и световен интерес като ядрените оръжия и разоръжаването, второ климата, трето –  киберсигурност и четвърто – Арктика

“Но Байдън постави ясно позицията и червените линии за киберсигурността, за Украйна и най-важното – за човешките права. Той говори много конкретно колко е важно за Съединените щати и съюзниците да подкрепят демокрацията и да се противопоставят на автокрацията и антидемократичните движения”. 

Робърт Гелбард подчерта, че Путин разбира, че има насреща си съвсем друг събеседник

“Тръмп обожаваше Путин и много други автократи като Ердоган. Освен това беше аматьор. Байдън е много опитен. Познавам го от над 30 години, има огромен международен опит, не храни илюзии кой е Путин, какво е неговото минало и какви са целите му. И затова беше много конкретен по въпроси като човешките права. Това беше драматично скъсване с предишната американска политика и подход към Путин”.

Байдън започна изявлението си след разговорите с акцент върху човешките права и ценностите – това е нашето ДНК, каза той. Но по този въпрос нямаше пробив. Споменахте серия от важни въпроси, които са обсъждани – кой от тях е най-важният за целия свят, не само за Русия и за Съединените щати. Дали това е установяването на двустранен диалог за стратегическата стабилност?

Да, мисля, че това е стратегическата стабилност и въпроси, свързани с ядрените оръжия и другите оръжия. Въпросът за стратегическата стабилност, изявленията против ядрена война, които интересно бяха като ехо на изявления, правени преди около 30 години – това също беше много важно. Но нямаше очаквания за пробив по човешките права. Никой не мислеше, че изведнъж Путин ще се изправи и ще каже: “Джо, ти си прав, ще освободя Навални веднага и ще му позволя да участва в която си иска предизборна кампания”. Не! Никога не е имало идея, че така ще се случат нещата. Но беше от ключова важност Байдън да покаже на Путин, че това са приоритети на Съединените щати и на съюзниците”.

По кои въпроси остават острите противоречия между двете страни?

О, много е важно да се разберем, че Русия лъже – лъже за оръжейни спогодби, лъже в спорта и във всичко останало. Байдън разбира това и знае, че трябва да има проверка – точно тази конкретна дума използва той. Каза, че не вярва, а търси проверка на думите. Това е вариация на думите на Роналд Рейгън от преди много години, който казваше: “Доверявай се, но проверявай!” А сега Байдън казва: “Не се доверявам, но искам проверка”. Това, което се случи всъщност, е, че с тази среща беше поставена основа за договаряне на условия и рамки за преговори по въпроси от взаимен интерес и важност за целия свят. 

Колко важна беше тази среща за вътрешната политика на Джо Байдън?

Байдън и интернационалист, първата му любов е външната политика. Очевидно той прекара първите 5 месеца от мандата си, съсредоточен върху вътрешни проблеми, най-вече заради Covid и икономиката. Но той се чувства много комфортно, когато е сред европейски лидери, вярва твърдо в многостранната политика и се чувства удобно във формати като срещи на върха на Г-7, на НАТО и с Европейския съюз. И знаеше, че е критично важно за дневния му ред да покаже публично и лично, че Съединените щати и съюзниците отново работят заедно в комфортна сериозна обстановка по въпросите и интересите, които споделяме. Това е важно за американския народ, важно е и за европейците и за хората по целия свят.

Робърт Гелбард каза още, че Байдън се опитва да покаже, че Съединените щати не търсят война, не искат враждебни отношения, но е отправил много ясни предупреждения в сфери като киберсигурността например – че ако има нарушения, ще има и много сериозни последствия. 

Той съобщи за тема, която не е била отразена широко, но преди няколко седмици Байдън е издал указ за Западните Балкани, в който се говори за борба срещу корупцията

“В указа се споменават Преспанското споразумение, Албания и нуждата държавите от Западните Балкани да бъдат интегрирани в евроатлантическите структури. Тук има силен интерес към този регион и през оставащите 3 години и половина от първия мандат на Байдън ще видим много повече ангажираност на Съединените щати на Балканите, включително, разбира се, по отношение на България… На всички нива ще има ангажираност, но за администрацията на Джо Байдън въпросът за корупцията е глобален проблем. Белият дом ясно показва, че това е много важна част от изграждането на силни демократични институции. Поставя акцент върху глобалната борба срещу корупцията и планира голяма международна среща, посветена на това”. 

Гелбард уточни, че познава страната ни много добре и е пределно ясно, че руснаците са замесени в много опасни и корупционни практики в България

“Важно е за бъдещето на една силна, демократична и просперираща България корупцията да бъде изкоренена – независимо дали става въпрос за вътрешна корупция или такава, повлияна от външна намеса”. 

Интервюто с Робърт Гелбард можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът Робърт Гелбард: Байдън не храни илюзии кой е Путин е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search