Зелено торене – подхранване на почвата с растения

Зелено торене – екологичният и безплатен метод за подхранване на почвата

Заораването на растителна маса в зелено, свежо състояние е известно и като сидерация. Как ще е назовавано няма значение, важното е, че повишава плодородието на почвата като подобрява физико-химичните й свойства, усилва микробиологичната дейност в нея, обогатява съдържанието на органичните вещества, поради което зеленчуците по-лесно усвояват хранителните елементи.

Прясната зелена маса има тясна връзка с отношението азот – въглерод, съдържа доста белтъчини, въглехидрати, разнообразява почвата с хранителни вещества и микроелементи.

Още по време на растежа зелената маса оказва положително въздействие върху почвата като създава сянка, намалява ерозията, заболяването и отмиването на хранителните вещества. Нещо повече – с буйният си растеж тя потиска появата на плевелите, намалява болестите и вредителите в почвата (нематодите в пръстта), разширява сеитбообръщението и по този начин увеличава добивите от следващите култури.

За зелено торене най-често се използва детелина, лупина, фуражен грах, фий и всички други култури от семейство бобови.

Използват се и не бобови тревисти растения като бял и черен синап, репко, фицелия, груциха и др. Кореновата система на тези растения има свойството да обогатява почвата с нитратни соли, които я освежават и обогатяват. Не всички от тях обаче виреят на всяка почва: ако почвата е глинеста и тежка, се засажда лупина, грах, бяла детелина или жълта горчица; ако почвата е средно тежка – фасул и черна детелина; ако е кисела – жълт лупинос; на варовита – хмелна люцерна и др.

Целогодишното засаждане и заораване е най-ефективният начин на зелено торене, тъй като почти 100% възстановява почвеното плодородие. Недостатък е продължителното заемане на обработваемата площ и загуба на продукцията от основната култура. Този недостатък, обаче, се компенсира от по-високият добив след проведеното зелено торене и намаляване на нападението от болести, неприятели и плевели.

Най-често сеитбата на растенията за зелено торене става след прибиране на основната култура. Това обикновено е времето от юли до октомври. Има и зелено торене, като предхождаща култура. В началото на февруари се засява сенап или спанак, които издържат на студ и бързо растат, а след прибирането или заораването им на същата площ се засява основната култура.

Растенията на зеленото торене се заорават, когато са с най-голяма растителна маса. Това обикновено е началото на цъфтежа, тогава зелената маса е най-нежна и се разлага по-бързо. Преди заораването се коси и се наситнява, така по-равномерно се разпределя върху площта и по-бързо гние.

Заравя се с пулг или права лопата. На тежки почви растенията се заорават на по-малка дълбочина. На леки и песъчливи почви заораването е на дълбочина до 30 см и повече. Ако зелената маса е нападната от болести и неприятели, не се използва, оставя се да изсъхне и се изгаря.

Този метод за зелено торене може да минимизирате и прилагате и в градината на терасата. Стайните, саксийни растения, билките, които отглеждате в сандъчета и саксии и изобщо всички растения в дома ви може да подхранвате по метода на зеленото торене.

Във почти всеки дом има ленено семе или каквито и да е други семена. Посейте ги в саксиите и сандъчетата около цветята. след като поникнат и израстат не повече от 3 – 4 сантиметра, накълцайте ги с малка ножичка и ги заровете около сантиметър – два. Несъмнено ще подхраните почвата и цветята ще ви се отблагодарят щедро с гъсти и едри цветове. При подправките този метод е по-трудно изпълним, затова е добре преди да засеете семенцата да приложите метода за зелено торене.

Ако домашните любимци са ви папагали или други птици, които храните с просо и микс от семена, то не изхвърляйте люспите от вече изядените такива. Заровете ги на сантиметър дълбочина около цветята. Несъмнено е останало някое неизядено семе, което ще покълне и поникне. Наситнете го с ножичка и го заровете. А люспите също ще подхранят почвата.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search