Жаблек, Galega officinalis

0
43

Семейство Бобови – Fabaceae

Описание на Жаблек

Многогодишно тревисто растение с голо, гладко, 0,5 до 1,5 м високо стъбло. Листата са последователни, нечифтоперести, с продълговато елипсовидни, обратно яйцевидни или ланцетни листчета. Цветовете са синкавовиолетови. събрани в 5 – 25 см дълги, многоцветни, гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, с 5 щитовидни зъбци. Венчето е 1 – 1,5 см дълго. Плодът е линейно цилиндричен боб, 2 – 5 см дълъг и 2 – 3 мм широк. Цъфти от май до август.

Акценти: Жаблек, Galega officinalis, диабет, тромбофлибити, хипертрофия на простатата, хипогликемично, диуретично, увеличава млечната секреция, спомага за регенарцията на клетките на панкреаса

 Жаблек, Galega officinalis

Разпространение

 Среща се из влажни и сенчести места край горите в цялата страна до 1300 м надморска височина.

Употребяема част – стръковете, събрани по време на цъфтежа юни-август.

Химичен състав

Съдържа алкалоидите галегин, 4-хидрокси галегин,d-l-пеганин, 3-хиназолон, сапонини, танини, горчиви вещества и др.

Основно действие

 Хипогликемично, диуретично, увеличава млечната секреция, спомага за регенарцията на клетките на панкреаса, намалява съсирваемоста на кръвта.

Експериментални и клинични данни:

Хипогликемичното действие на билката е установено още 20-те години на миналия век, като е доказано, че под влияние на галегина съдържащ се в стръковете на жаблека, кръвната захар на опитни животни намалява с 50-60% на доза 75 мг на килограм телесно тегло. По-късно учени установяват значително увеличение на на бета-клетките на Лангерхансовите острови, корелиращо с понижаването на кръвната захар. По изразен хипогликемичен ефект е наблюдаван при диабетици(Петков В. Съвременна фитотерапия, Медицина и физкултура 1982г).

Прилага се при:

леки и начални форми на диабет, тромбофлибити, хипертрофия на простатата.
Употреба: 1 супена лъжица от билката се запарва с 300мл вряща вода за 60 мин.Прецежда се. Пие се 3 пъти по 100 мл преди храна.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.