Вратига, Tanacetum vulgare

 

Семейство Сложноцветни – Compositae

Описание

Тревисто многогодишно растение с голям брой изправени стъбла, високи 40-160 см. Цветовете са оранжево-жълти, цветните кошнички са събрани в голям брой (до 100) гъсти сложни щитовидни съцветия по върховете на разклоненията. Разпространено по тревисти места и храсталаци. Цъфти от юни до септември.  

 Акценти:  косопад, пърхут, ревматизъм, ставни болки, инсектицидно средство срещу насекоми, глисти, колики и газове в червата, нередовна менструация, колики,газове, Вратига

Вратига

(Tanacetum vulgare)

Разпространение

Из цялата страна край сипеите, пътищата, реките, из тревистите и каменистите места до 1200 м надморска височина.

Употребяема част – цветовете събирани юни-септември.

Химичен състав

 Кошничките съдържат около 1,5 % етерично масло   с камфороподобна немного приятна миризма и горчивото вещество танацетин и др.

Основно действие

Действа антисептично и спазмолитично, но се употребява преди всичко противоглистно средство, действието на което се дължи на кетонът d-β-туйон. В малки дози се прилага при заболявания на храносмилателните органи (липса на апетит, метеоризъм, запек, стомашни колики и кървави диарии). Препоръчва се при болки в ходилата и при ставни болки под формата на запарка за бани, в компреси при контузии.

 Употреба

Вътрешно се прилага при: глисти, колики и газове в червата, нередовна менструация. 1 кафяна лъжица се запарва с 250 мл вряща вода за 30 мин.

ВНИМАНИЕ! РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО!

ВЪТРЕШНО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!

Външно се прилага при:

косопад и пърхут- сварена с оцет и вода, при ревматизъм и ставни болки- кисне се 20 дни в зехтин и се маже, стрита на прах – инсектицидно средство срещу насекоми.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search