Вратига, Tanacetum vulgare

0
51

 

Семейство Сложноцветни – Compositae

Описание

Тревисто многогодишно растение с голям брой изправени стъбла, високи 40-160 см. Цветовете са оранжево-жълти, цветните кошнички са събрани в голям брой (до 100) гъсти сложни щитовидни съцветия по върховете на разклоненията. Разпространено по тревисти места и храсталаци. Цъфти от юни до септември.  

 Акценти:  косопад, пърхут, ревматизъм, ставни болки, инсектицидно средство срещу насекоми, глисти, колики и газове в червата, нередовна менструация, колики,газове, Вратига

Вратига

(Tanacetum vulgare)

Разпространение

Из цялата страна край сипеите, пътищата, реките, из тревистите и каменистите места до 1200 м надморска височина.

Употребяема част – цветовете събирани юни-септември.

Химичен състав

 Кошничките съдържат около 1,5 % етерично масло   с камфороподобна немного приятна миризма и горчивото вещество танацетин и др.

Основно действие

Действа антисептично и спазмолитично, но се употребява преди всичко противоглистно средство, действието на което се дължи на кетонът d-β-туйон. В малки дози се прилага при заболявания на храносмилателните органи (липса на апетит, метеоризъм, запек, стомашни колики и кървави диарии). Препоръчва се при болки в ходилата и при ставни болки под формата на запарка за бани, в компреси при контузии.

 Употреба

Вътрешно се прилага при: глисти, колики и газове в червата, нередовна менструация. 1 кафяна лъжица се запарва с 250 мл вряща вода за 30 мин.

ВНИМАНИЕ! РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО!

ВЪТРЕШНО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!

Външно се прилага при:

косопад и пърхут- сварена с оцет и вода, при ревматизъм и ставни болки- кисне се 20 дни в зехтин и се маже, стрита на прах – инсектицидно средство срещу насекоми.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.