Дрян, Cornus mas

 Семейство Дрянови — Cornaceae

Описание на дрян

Храст или разклонено дързо, високо до 8 м, с жълтеникавосива напукана кора на стъблото. Листата са срещуположни, прости, с елипсовидна форма, целокрайни. Цветовете са дребни, жълти, приседнали в пазвите на листата. Плодът е червен, продълговато елипсовиден, месест, с една костилка. Цъфти през февруари—март, преди развитието на листата. Плодовете узряват през август—октомври.

Акценти: Дрян, Cornus mas, адстрингетно, витаминозно, температуропонижаващо, кръвоспиращо, диария, треска, кръвоизливи

Дрян,  Cornus mas

 Разпространение

Разпространено е из горите и храсталаците, в предпланинския и планинския пояс на цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Употребяема част – плодовете (Fructiis Corni)

Химичен състав

Плодовете съдържат до 0,50% дъбилни вещества, флавонола рутин,плодови киселини,  витамин С и К, органични киселини до 3%, захароза, пектин и др.  

Основно действие

Адстрингетно, витаминозно, температуропонижаващо, кръвоспиращо.

Прилага се при: диария, температура и треска, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, колит, подагра, анемия, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците. Специално корите от младите клонки се използват за лечение на блатна треска и за жабурене при болки във венците.

Начин на употреба: 50 г дренки се варят 15 мин. в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете). От корите 1 кафена лъжичка се вари 10 мин. в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използува за жабурене.
Дрянът е българското вълшебно дърво, надежда за бъдеще, здраве и живот. Той присъства в много наши обичаи, използва се за наричания и гадания, от клонките му се правят коледните суровачки, с които си пожелаваме здраве, късмет и берекет.

дрян

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search