Дрян, Cornus mas

 Семейство Дрянови — Cornaceae

Описание на дрян

Храст или разклонено дързо, високо до 8 м, с жълтеникавосива напукана кора на стъблото. Листата са срещуположни, прости, с елипсовидна форма, целокрайни. Цветовете са дребни, жълти, приседнали в пазвите на листата. Плодът е червен, продълговато елипсовиден, месест, с една костилка. Цъфти през февруари—март, преди развитието на листата. Плодовете узряват през август—октомври.

Акценти: Дрян, Cornus mas, адстрингетно, витаминозно, температуропонижаващо, кръвоспиращо, диария, треска, кръвоизливи

Дрян,  Cornus mas

 Разпространение

Разпространено е из горите и храсталаците, в предпланинския и планинския пояс на цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Употребяема част – плодовете (Fructiis Corni)

Химичен състав

Плодовете съдържат до 0,50% дъбилни вещества, флавонола рутин,плодови киселини,  витамин С и К, органични киселини до 3%, захароза, пектин и др.  

Основно действие

Адстрингетно, витаминозно, температуропонижаващо, кръвоспиращо.

Прилага се при: диария, температура и треска, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, колит, подагра, анемия, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците. Специално корите от младите клонки се използват за лечение на блатна треска и за жабурене при болки във венците.

Начин на употреба: 50 г дренки се варят 15 мин. в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете). От корите 1 кафена лъжичка се вари 10 мин. в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използува за жабурене.
Дрянът е българското вълшебно дърво, надежда за бъдеще, здраве и живот. Той присъства в много наши обичаи, използва се за наричания и гадания, от клонките му се правят коледните суровачки, с които си пожелаваме здраве, късмет и берекет.

дрян

РЕКЛАМА