Биологични средства за борба с гъсеници

Гъсеници

Универсален пестицид: 10 скилидки чесън, 5 малки люти чушки, 3 средни глави лук, 1л. вода. Смесете всички съставки, сложете да къкри на тих огън 10 мин. Нека престои 1 нощ, после добавете 2 с.л. мляко и налейте в стъклен съд с плътно запушване. Преди употреба разредете 1 каф.чашка от отцедената течност с 9литра вода. Може да се ползва всякаква пръскачка.

Домат срещу листогризещи гъсеници, ябълков плодов червей и листни въшки. 4 кг ситно нарязана зелена маса на 10 л вода. Вари се 30 мин., след
което 2-3 л от нея се разреждат с 10 л вода и 40 гр сапун.

Обикновен пелин срещу листогризещи гъсеници, гъсеници и ябълков плодов червей. Един килограм изсушена маса се вари 10-15 минути в малко вода.След изстиване на сместа към нея се прибавя отвара от 1 кг сух птичи тор,накиснат във вода за едно или две денонощия.Полученият препарат се прецежда и разрежда до 10 литра вода.Плодните дръвчета се пръскат два пъти в интервал от 7 дни.

Люти чушки. Еднакви обеми люти чушки и вода се смачкват и със студената смес се пръска върху гъсениците. Не допускайте контакт с очите и кожата.

Оцетът може да бъде полезен срещу гъсеници и смучещи насекоми като миризливки, въшки, мана и др. Рецепта за спрей: 1част оцет, 3 части вода и 5г.стружки от чист сапун.

Босилека унищожава всички видове гъсеници. 50 грама сухи листа и стебла се киснат за 24 часа в 1 литър вода.

Лук и чесън унищожават акари и гъсеници. 20 грама цели глави или обелки се накисват в 1 литър вода за 24 часа.

Ралица срещу гъсеници на пръстенотворката, бяла овощна пеперуда, молци, бяла, зелева и репна пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещи бръмбари и листни бълхи (за ябълка). 1 кг суха трева, накисната за 2 дни в 10 л вода, или отвара след настойката, варена 1-2 часа.

Есенен минзухар срещу гъсеници. Настойка от сухи луковици (1.5 кг на 10 л вода) за 3 дни.

Отвара от вратига, извлек от пелин, разтвор на мек сапун. За борба с гъсеници. У лавяне на пеперудите с примамки от плодов сок, меласа и бира.

Лайка срещу смучещи, гъсеници и лъжегъсеници (оси). 1 кг суха маса на 10 л вода за 12 часа. Прецежда се и се добавят още 30 л вода и 120 гр сапун (по 40 гр на всеки 10 л вода).

Смрадлика срещу гъсеници.

Млечка се използва за борбата с гъсениците по бобови, зеленчукови и овощни култури. Употребяват се прецъфтели растения. Нарязват се ситно около 3 кг свежи листа и стъбла и се варят 150 минути в 3 л вода. Отварата се прецежда, долива се до 8 л вода и се прибавят 5-6 мл течен сапун. Необходимо е да се приготвя внимателно, тъй като е отровна за хората. Разгражда се в растенията бързо за 4-5 дни. Затова би трябвало да се пръска неколкократно през 7 дни.