spot_img

Бляскавият йоркширски териер

Йоркширският териер е английска порода куче, което запазва първоначалните си инстинкти на териер. Притежава копринено стоманено сива козина, както и малко лице с тъмни очи , черен нос и прави уши, които в комбинация му придават вид на чаровна плюшена играчка.

Най-големият български зоопортал уточнява, че породата датира от 1840 г. и първоначално се използва за залавяне на плъхове. По-късно след няколко поредни изложби придобива популярност като куче компаньон на богатите дами от Англия и Америка.

Едни от най-отличителните им черти са смел и борбен темперамент. Козината, която обикновено е дълга, права и лъскава не причинява алергии. Тенденция е все повече хора да избират йоркширски териер за свой домашен любимец, тъй като кученцето е с малки размери, много любвеобилно и се подава лесно на дресировка.

Всеки път, щом се върнете у дома, ще се насладите на щастливи мигове с вашето любимо йорки. То бързо се приспособява към живот в затворени пространства. Затова е подходящо за отглеждане в апартаменти. Трябва да сте наясно, че по характер то е послушно, но не го изпускайте от поглед, защото бързо може да придобие лоши навици. Йоркито не обича да се разхожда в много студено време или през горещите летни дни. Ако все пак го извеждате в зимния период, облечете го със специално кучешко палто.

През лятото не е препоръчително кученцето да се извежда в най-горещите часове на пряка слънчева светлина, защото може да получи топлинен удар.

Веселите игри и разходките са едни от любимите занимания на малкият йоркшир. Често когато го извеждате на разходка, кученцето ще се обръща да ви следи. Инстинктивно следва стопанина си, защото силно се привързва към него. Все пак когато сте навън, слагайте му каишка, за да сте спокойни, че няма да се загуби или нарани.

За да може кученцето да се радва на добро здраве, трябва редовно да го водите при ветеринар и да следите за поставяне на ваксини и сезонно обезпаразитяване. Така ще можете взаимно да се радвате по-дълго на щастливи моменти.

ЖИВОТНИБляскавият йоркширски териер

- A word from our sposor -

spot_img