Бяла Черница, Morus alba

Описание

Бялата черница е листопадно широколистно дърво, достигащо на височина12-20 м и дебелина 80 см, с добре развита коренова система. Стеблото на бялата черница е право, покрито с плитко или широко напукана сиво-кафява кора с добре развита закръглена корона. Кората на старите клони е сива и гладка, а на младите клони жълто-зелена до сиво-кафява с лещанки. Листата на бялата черница са лъскави, тъмнозелени, закрепени към клоните с дълги дръжни, с яйцевидна форма, с едро назъбени ръбове и заострени на върха, цели, или разделени на 3-5 дяла, с 6-7 двойки странични жилки, голи отгоре и окосмени отдолу. Бялата черница е разделнополово растение. Мъжките цветове са зеленикави, състоящи се от 4 околоцветни листчета и 4 тичинки. Женските цветове също са зеленикави, но са значително по-къси от мъжките и се състоят oт 2 околоцветни листчетая плодник с късо стълбче и 2 близалца на върха. Цветовете образуват съцветия, наподобяващи по форма и строеж на реси. Плодът на бялата черница е с къса дръжка, продълговат, месест, сочен, бял, розов или пурпурно-червен на цвят плод, достигащ на дължина 3-5 см, който узрява юли -август.
Цъфти април – юни.

Акценти: Бяла Черница, Morus alba, захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза, аналгетично, хипотензивно, седативно, хипогликемично

Бяла Черница, Morus alba

Разпространение

В България бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради, което в България се срещат предимно изкуствени насаждения от растението. Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.

Употребяема част

Използваемата част на растението са листата брани през време на цъфтежа – април-май.
Съдържание. Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С и др.
Основно действие. Хипогликемично, хипотензивно, диуретично, отхрачващо, леко слабително.
Експериментални и клинични данни. Фармакологичните изследвания на руски и японски учени показват, че водно разстворимите фракции на екстракти от листата на черницата проявяват аналгетично, хипотензивно и седативно действие. Изказано е предположение, че хипогликемичното действие на листата на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите.

Прилага се при:

В българската народна медицина листата на черницата се използвата предимно при захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза.

Употреба:

2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 мин.Кисне 30 мин. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна