Бяла Черница, Morus alba

Описание

Бялата черница е листопадно широколистно дърво, достигащо на височина12-20 м и дебелина 80 см, с добре развита коренова система. Стеблото на бялата черница е право, покрито с плитко или широко напукана сиво-кафява кора с добре развита закръглена корона. Кората на старите клони е сива и гладка, а на младите клони жълто-зелена до сиво-кафява с лещанки. Листата на бялата черница са лъскави, тъмнозелени, закрепени към клоните с дълги дръжни, с яйцевидна форма, с едро назъбени ръбове и заострени на върха, цели, или разделени на 3-5 дяла, с 6-7 двойки странични жилки, голи отгоре и окосмени отдолу. Бялата черница е разделнополово растение. Мъжките цветове са зеленикави, състоящи се от 4 околоцветни листчета и 4 тичинки. Женските цветове също са зеленикави, но са значително по-къси от мъжките и се състоят oт 2 околоцветни листчетая плодник с късо стълбче и 2 близалца на върха. Цветовете образуват съцветия, наподобяващи по форма и строеж на реси. Плодът на бялата черница е с къса дръжка, продълговат, месест, сочен, бял, розов или пурпурно-червен на цвят плод, достигащ на дължина 3-5 см, който узрява юли -август.
Цъфти април – юни.

Акценти: Бяла Черница, Morus alba, захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза, аналгетично, хипотензивно, седативно, хипогликемично

Бяла Черница, Morus alba

Разпространение

В България бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради, което в България се срещат предимно изкуствени насаждения от растението. Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.

Употребяема част

Използваемата част на растението са листата брани през време на цъфтежа – април-май.
Съдържание. Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С и др.
Основно действие. Хипогликемично, хипотензивно, диуретично, отхрачващо, леко слабително.
Експериментални и клинични данни. Фармакологичните изследвания на руски и японски учени показват, че водно разстворимите фракции на екстракти от листата на черницата проявяват аналгетично, хипотензивно и седативно действие. Изказано е предположение, че хипогликемичното действие на листата на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите.

Прилага се при:

В българската народна медицина листата на черницата се използвата предимно при захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза.

Употреба:

2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 мин.Кисне 30 мин. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search