19 C
София
неделя, юли 5, 2020
евтин куриер

Secret Room: Кой ти е любимият коктейл🍹🍸?

Най-модерният столичен клуб Secret Room имат традиция да представят авторски коктейл на седмицата. В сезонът на коктейлите, въпреки че те винаги са елитът на питиетата,...

Вредители по растенията

· Бяла зелева пеперуда: Накълцани стъбла и листа от домати се накисват за два часа в два литра вода. Извлекът се използва неразреден .

· Зелев молец: Смесете 1/4 оцет с 3/4 вода, после добавете 1ч.л. веро, което да прилепи оцета към ларвите, червейчета, буболечките. Можете да добавите меласа към тази настойка.

· Лукова муха: отвара от ревен; смесена култура с моркови.

· Морковена муха: смесена култура с лук, чесън, праз, лавандула. Срещу голите охлюви и морковената муха между морковите и ягодите плитко се заравя нарязан на парчета лук.

· Акари: отвара от полски хвощ, 0.3% мек сапун с тор от коприва, чесън.

· Червен акар: 1.5-6 кг ситно нарязани растения от Бял синап се киснат 3 дни в 10 л вода.Екстрактът се прецежда и към него се прибавя прилепител.Прилага се през 5-7 дни.

· Щитоносни въшки: разтвор на мек сапун, сернокисела глина.

· Белокрилка: разтвор на мек сапун, сернокисела глина, енкарзия (по-ефективен в оранжерийни условия).

· Ларви на майски бръмбар. Коноп – засят или внесени в почвата стъбла.

· Нематоди: смесени култури с тагетис.

· Земни бълхи – особено опасна при зелевите култури. Да се прилага смесена култура със спанак или салата, отвара от пелин и вратига.

· Попово прасе: 1. Заравяне на съдове до повърхността на почвата. 2. Закопаване на клонки Елша.

· Телени червеи: обработка на почвата; примамки варени царевични или пшенични зърна, 5-6 кг на дка, напоени с инсектицид.

· Против щипалки по лешника и други насекоми – празната бутилка с последните капки бира се закачва на дървото , което има паразити от рода на: щипалки , бръмбари ,мухи и каквито насекоми се сетите . Окачването да е с гърловината на горе, но все пак не вертикално , а около 45-75 градуса !

· Срещу бълхи: Обикновен пелин против молците, но и срещу бълхи и хлебарки. 30г пресни и 10г изсушени листа от пелин се варят 10мин. с 300 куб.см. вода и към разтвора се прибавят 20г настърган сапун. Получената смес се сипва във водата за измиване на подовете на помещенията.

· Вратигата – изсушена и стрита на прах се прилага срещу бълхи и дървеници.

· Живовлек – връзка от него до местата, където сме забелязали бълхи, ще ги прогони.

· Розмарин. Ако направим билкова отвара от него, ще се избавим от хапещите паразити. За целта слагаме да кипнат във вода 2-3 стръка розмарин за около 10 минути. Сваляме от огъня, изчакваме да изстине и я пресипваме в шише с пулверизатор. С него напръскваме тапицираните мебели, възглавниците, дюшеците и дори домашните си любимци.

Други вредители по растенията

· Лайка срещу бълхи. 100 грама сурова или 50 грама суха лайка се залива с 1 литър вода. Вари се 1 час. След като изтине се прецежда. С готовия разтвор се измива пода на помещението.

· Торбичка против бълхи: розмарин, мента, пелин, лайка, копър

· Комари: здравец , мушкато или индрише, тъй като миризмата на тези две растения отблъсква комарите. Същата работа върши и сандъче с босилек или домати.

· Рецепта срещу комари, но и срещу всякакви други насекоми: 2 -3 глави чесън, обелени и счукани в хаванче се смесват с 0,5 л. вода, разклаща се добре и след това течността се прецежда през тензух. Течността става както за мазане срещу комари (действа за около 5-6 часа), така и за пръскане срещу хлебарки, паяци и мравки. Недостатъкът е, че доста понамирисва.

· Ако вече си станал жертва на комарите и те сърби неудържимо, за успокояване на възпалението можеш да пробваш да натъркаш ухапаното място с някое от следните неща: лавандулов или камфоров спирт, паста за зъби или счукана таблетка аспирин.

· Засяване в междите на червен и черен бъз, на песекиня, тютюн, коприва, овес, разхвърляне на клонки бъз и коприва по ъглите на участъка и др., което помага за отпъждането не само на гризачите, но и на хлебарките, комарите и мухите. Миризмата на цветовете на черния бъз прогонва от помещенията хлебарките, около червения бъз няма насекоми-вредители по растенията.

· Малко известен факт е, че хлебарките обичат високи места. Ако сложиш борова киселина върху кухненските шкафове (в никакъв случай вътре в тях), хлебарките ще пренесат боровата киселина в гнездата си и ще измрат. Боровата киселина е токсична, ако се погълне, затова дръж я далеч от децата и домашните любимци! Билката „Коча трева“ (Nepeta cataria) е натурално и сигурно средство против хлебарки. Активната съставка в нея е непеталактон, която не е токсична за човека и домашните любимци, но е крайно омразна за хлебарките. Сушена или прясна кочата трева може да се постави на места, където има хлебарки. От билката също така може да се направи чай, който да се използва като спрей. Не използвай коча трева, ако имаш котка, тъй като ще й подейства като валериан!

· Ако в градината се появят сляпо куче или къртица, може да бъдат прогонени със зловонни за тях миризми: стриват се и се смесват чесън /или лук/ и камфор и се слагат в къртичините или в подземните ходове на сляпото куче. Взема се зелен коноп, слага се в къртичините и в ходовете на сляпото куче /на различно място от предишната смес/. Конопът започва да действа чак след като изгние, така че ако първата смес не е изгонила неприятеля, то с него ще се справи конопът.

Още вредители по растенията

· Сляпо куче: сухи и свежи листа от пелин, хризантема.

· Ако в къртичините се напъхат бъзови клонки, това би прогонило къртицата. Бъза, тютюна, копривата или/и закопаните по периметъра на участъка празни бутилки под ъгъл с открити гърла, които свирят от вятъра, надеждно отпъждат къртиците, мишките и другите гризачи.

· Водно-спиртен екстракт от чемерика е ефективен срещу мишки и плъхове. Една част растителна суровина се залива с 1 до 5 части спиртно-водна смес (равни количества вода и спирт). В този разтвор се накисва зърно от пшеница за 4-5 денонощия и се залага като примамка до входовете на гризачите. Разтворът и примамките не трябва да се пипат с ръце.

· Срещу птици, нападащи плодовете се поставят разрязани луковици кромид лук в короните на дърветата или редовете (за ягоди).

· Чесън срещу гъгрици. На 100 кг зърно, ориз, брашно 200 гр луковици

· Голи охлюви: капани с бира, компост, извлек от бегония, дървесна пепел около растенията, сажди, каменно брашно и вар; примамки от части от картофи, загнили домати, краставици.

Latest Posts

Secret Room: Кой ти е любимият коктейл🍹🍸?

Най-модерният столичен клуб Secret Room имат традиция да представят авторски коктейл на седмицата. В сезонът на коктейлите, въпреки че те винаги са елитът на питиетата,...

Спецакции в София: арестуваха приближен на Божков

Специализирани полицейски акции се проведоха на две места в София срещу приближени до Васил Божков. По предварителна информация е задържан е Славчо...

Засилено полицейско присъствие в квартал “Симеоново”

Засилено полицейско присъствие има в столичния квартал “Симеоново”, предаде репортер на БГНЕС. Тежко въоръжени екипи на полицията, Бюрото за защита на свидетели при...