Болести по растенията – гъбички, плесени, мана, бактерии, ражди, Хлороза

0
164

· Мани, ръжди и бактериален пригор по доматите. Чай от вратига. 30 грама цветове със стъбла от изсушена вратига се варят в 10 литра вода. Получената отвара се разрежда с две части вода.

· Мана при доматите: Мечи лук (левурда) използва се и срещу листни въшки. Настойка от цветоносни стъбла (събрани май-юни), луковици, листа. Двукратно напръскване. 1 кг ситно нарязана зелена маса от мечи лук и чесън, накисната в 3 л вода за 12 дни 300 гр от нея на 10 л вода.; Използва се при поява на мана.

· Бактериален пригор по доматите, а също и срещу брашнеста мана по ябълката и ръжди по овошките. Отвара от хвощ срещу брашнеста мана 500 г свеж или 150 г изсушен полски хвощ се накисва в 4 л вода за около 24 часа, след това се вари 1/2 час. След изстиване се прецежда и се разрежда в съотношение 1:5.

Болести по растенията – гъбички

· Гъбички инфекции: 1 средно голяма скилидка чесън се смачква и се залива с 1 л гореща вода. Прецежда се и се оставя да изстине, след което се използва за пръскане, без да се разрежда. Има ефект и срещу акари.

· Гъбни болести: чесън, лук, калиев перманганат, калиев тиосулфат. Листа от арония, откъснати през юни-юли.

· Плесен: Пръскането с пълномаслено мляко и вода в равни количества на всеки 2 дни може да помогне в борбата с гъбични заболявания /прахообразна плесен/. Те са проблем при граха, доматите, пипера, тиквите, краставиците.

· Бактериални заболявания: чесън на прах.

· Ръжди: отвара от полски хвощ, сяра

· Брашнеста мана: сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, профилактично отвара от полски хвощ, сяра.

· Хлороза: Течен тор от коприва.

· Лозова филоксера. Използва се къдраволистен магданоз. Около лозя, в редовете.

· Обеззаразяване на семената: отвара от лайка; термично фасул, грах, домати, бамя. При доматите в гореща вода при 56 ºC за 30 мин.; срещу ТМV суха термообработка при 56 ºC за 6 часа, след това при 80 ºC за 24 часа. Семена от зеле срещу бактериоза и мана в гореща вода при 50 ºC за 30 мин., а за цветно зеле за 18 мин. Арпаджик срещу мана 16 часа при 40 ºC, 8 часа при 43 ºC или поставени на пряко слънчево греене за 1-2 седмици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.