Ревен, Rheum palmatum

Семейство Лападови — Polygonaceae

Описание

Ревен е многогодишно тревисто растение е късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо Приосновните листа са с дълги до 30 см дръжки, стъбловите са с по-къси дръжки, а най-горните са почти приседнали. Листната петура на приосновните листа достига до 75 см в диаметьр, в очертание с широко яйцевидна, дланевидно разделена на 5–7 дяла. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в многоцветни метличести съцве-тия. Околоцветникът е прост, венчевиден, шестделен. Тичинките са 9. Плодът е триръбесто широко крилато орехче. Цъфти юли—август.

Акценти:  Ревен, Rheum palmatum, слабително, жлъчкогонно, запек

Ревен, Rheum palmatum

Разпространение

Родината на тангутския ревен е Централен Китай. Отглежда се в промишлени плантации в някои райони на Русия. У нас се отглежда само като декоративно растение.

Употребяема част – Използуват се коренищата и корените (Radix et Rhizorna Rhei).
Химичен състав

Съдържа свободни и гликозидно свързани антрахинони (около 3–7%), както и малко количество редуцирани антрахинони. Установени са 5 антрахинонови гликозида — реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюкореин и глюко-алоеемодин. Дрогата съдържа и танини — глюкогалин, голямо количество минерални вещества, нишесте, пектин и др.
Основно действие

Слабително, жлъчкогонно.

Прилага се при: корените на ревена се използуват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Действието настъпва 8–10 часа след приемане, без да се повлиява функцията на стомаха и тънките черва. Ползва се също и при липса на апетит, застой и недостатъчна секреция на жлъчката.

Употреба: 1 супена лъжица от билката се запарва с 400мл вряща вода за 60 мин.Прецежда се. Пие се 3 пъти по 100 мл преди храна.

ревен