Ревен, Rheum palmatum

Семейство Лападови — Polygonaceae

Описание

Ревен е многогодишно тревисто растение е късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо Приосновните листа са с дълги до 30 см дръжки, стъбловите са с по-къси дръжки, а най-горните са почти приседнали. Листната петура на приосновните листа достига до 75 см в диаметьр, в очертание с широко яйцевидна, дланевидно разделена на 5–7 дяла. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в многоцветни метличести съцве-тия. Околоцветникът е прост, венчевиден, шестделен. Тичинките са 9. Плодът е триръбесто широко крилато орехче. Цъфти юли—август.

Акценти:  Ревен, Rheum palmatum, слабително, жлъчкогонно, запек

Ревен, Rheum palmatum

Разпространение

Родината на тангутския ревен е Централен Китай. Отглежда се в промишлени плантации в някои райони на Русия. У нас се отглежда само като декоративно растение.

Употребяема част – Използуват се коренищата и корените (Radix et Rhizorna Rhei).
Химичен състав

Съдържа свободни и гликозидно свързани антрахинони (около 3–7%), както и малко количество редуцирани антрахинони. Установени са 5 антрахинонови гликозида — реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюкореин и глюко-алоеемодин. Дрогата съдържа и танини — глюкогалин, голямо количество минерални вещества, нишесте, пектин и др.
Основно действие

Слабително, жлъчкогонно.

Прилага се при: корените на ревена се използуват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Действието настъпва 8–10 часа след приемане, без да се повлиява функцията на стомаха и тънките черва. Ползва се също и при липса на апетит, застой и недостатъчна секреция на жлъчката.

Употреба: 1 супена лъжица от билката се запарва с 400мл вряща вода за 60 мин.Прецежда се. Пие се 3 пъти по 100 мл преди храна.

ревен

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search