Сена, Cassia senna

Семейство Бобови — Fаbасеае , (Leguminesae)

Описание на билката Сена

Малки храсти, високи до 1 м. Листата са сложни члфтоперести с 4–5 двойки почти приседнали ланцетни целокрайни листчета, 2–3 см дълги и 5–10 мм широки. Цветовете са жълти, събрани в пазвени гроздовидни съцветия. Плодът е плосък, кожест, слабо извит, кафяв боб, 3–5 см дълъг и 1,5–2,5 см широк.

Акценти:  Cassia senna,  диуретично, диуретично средство, Сена, слабително, хемороиди

Сена
Cassia senna (Cassia aeutifolia Del.)

Разпространение

Култивира се в Африка и Индия.

Употребяема част – Използуват се листчетата на сложния лист (Folia Sennae) и плодовете (Fructus Sennae, Folliculis, Serinae), известни с народното название майчин лист.
Химичен състав

В листата се съдържат около 6% антрахинонови гликозиди — сенозид А и сенозид В, реин и алоеемодин, а също флавонолите кемпферол и из-oрамнетин. Очистителното действие на дрогата се засилва от наличието на около 10% слузни вещества, захарния алкохол пинит и смолисти вещества. Плодовете съдържат антрахинонови гликозиди, но в по-малко количество (около 2%) в сравнение с листата.
Основно действие

Слабително, диуретично.
Прилага се при: 

Листата и плодът на растението се използуват при запек. Както другите съдържащи антрахинонови гликозиди растения и сената дава късен ефект (10–12 часа след приемането на билката). Действието с меко, безболезнено и не се последва от запек. Това позволява да се прилага при запек у тежко болни, чернодробно болни и при хемороиди. При продължителна употреба слабителният ефект отслабна. Прилага се и като диуретично средство.

Употреба: 1 суп. лъжица се вари в 200 мл вода 5 мин. Кисне няколко часа. Отарата се изпива вечер преди лягане.

Сена

РЕКЛАМА