spot_img

Дива тиква, Bryonia alba

Семейство Тиквови — Cucurbitaceae

Описание

Дива тиква, Bryonia alba е многогодишно тревисто растение, с месест реповиден корен, отвън жълтеникав, а вътре бял. Стъблата са катерливи, до 3–4 м дълги, прикрепващи се с мустачки за други растения. Листата са последователни, с дръжки, в очертание широко яйцевидни, петделни, в основата дълбоко сърцевидни, по края назъбени, от двете страни четинесто грапави. Цветовете са еднополови, двудомниили еднодомни мъжките са жълтеникави, събрани по 5–7 в щитовидни гроздчета с 5–20 см дълги съцветни дръжки; женските цветове са зеленикави, събрани по 5–12 в щитовидни гроздчета с по-къси дръжки. Плодникът е с долен тригнезден завръз и едно стълбче с три близалца. Плодът е черна, кълбовидна ягода, 6–8 мм в диаметър с 4–6 семена. Цъфти от май до юли.

Акценти:  Дива тиква, Bryonia alba, диуретично, слабително, жлъчкогонно, ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия

Разпространение

Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 м насморска височена. В миналото е отглеждано като култивирано растение в Западна и Северна Европа.

Употребяема част – Използуват се корените (Radix Bryonlae albae), събрани март-април.
Химичен състав. Корените съдържат тритерпеноидните горчиви гликозиди брионин и брионидин. Брионинът при хидролиза се разпада на тритерпеновия сапогенин бриогеннн със структура, подобна на кукурбитацините, за които е установено, че имат антитуморно действие. Освен сапонини в корените се съдържат смолисти вещества със силно пургативно действие, много скорбяла, дъбилни вещества, 23 свободни мастни киселини главно олеинова, палмитинова, наситени и ненаситени киселини,етерично масло с бактерицидни свойства и др.
Основно действие

Диуретично, слабително, жлъчкогонно
РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! ВЪТРЕШНАТА МУ УПОТРЕБА Е САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!
Външно се прилага се при: ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия
Употреба външно за мазане : 1:10 се приготвя алкохолен или маслен извлек .

дива тиква

ГРАДИНАДива тиква, Bryonia alba

- A word from our sposor -

spot_img