Дива тиква, Bryonia alba

Семейство Тиквови — Cucurbitaceae

Описание

Дива тиква, Bryonia alba е многогодишно тревисто растение, с месест реповиден корен, отвън жълтеникав, а вътре бял. Стъблата са катерливи, до 3–4 м дълги, прикрепващи се с мустачки за други растения. Листата са последователни, с дръжки, в очертание широко яйцевидни, петделни, в основата дълбоко сърцевидни, по края назъбени, от двете страни четинесто грапави. Цветовете са еднополови, двудомниили еднодомни мъжките са жълтеникави, събрани по 5–7 в щитовидни гроздчета с 5–20 см дълги съцветни дръжки; женските цветове са зеленикави, събрани по 5–12 в щитовидни гроздчета с по-къси дръжки. Плодникът е с долен тригнезден завръз и едно стълбче с три близалца. Плодът е черна, кълбовидна ягода, 6–8 мм в диаметър с 4–6 семена. Цъфти от май до юли.

Акценти:  Дива тиква, Bryonia alba, диуретично, слабително, жлъчкогонно, ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия

Разпространение

Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 м насморска височена. В миналото е отглеждано като култивирано растение в Западна и Северна Европа.

Употребяема част – Използуват се корените (Radix Bryonlae albae), събрани март-април.
Химичен състав. Корените съдържат тритерпеноидните горчиви гликозиди брионин и брионидин. Брионинът при хидролиза се разпада на тритерпеновия сапогенин бриогеннн със структура, подобна на кукурбитацините, за които е установено, че имат антитуморно действие. Освен сапонини в корените се съдържат смолисти вещества със силно пургативно действие, много скорбяла, дъбилни вещества, 23 свободни мастни киселини главно олеинова, палмитинова, наситени и ненаситени киселини,етерично масло с бактерицидни свойства и др.
Основно действие

Диуретично, слабително, жлъчкогонно
РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! ВЪТРЕШНАТА МУ УПОТРЕБА Е САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!
Външно се прилага се при: ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия
Употреба външно за мазане : 1:10 се приготвя алкохолен или маслен извлек .

дива тиква

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search