Отглеждане на домати

Домат!

Отглеждане на домати без пръскане с отрови и изкуствени торове по мои личен и ефикасен метод!

Подготовката на лехите ми е следната:

– през първата година обръщам добре мястото, като се забиват бетонни колове с по малки бетонни за разпънки, и се опъва тел, най отгоре.

– редовете са на разстояние 1.7 – 2.0 м. един от друг, като дължината им е в зависимост от дебита на водата за поливане, редовете са на север – юг и никога на изток – запад.

– окопават се дълбоки лехи които се окопават в дъното с угнила тор или компост

отглеождане на домати

– пътеките се засипват с около 5 см слой дървесна пепел, или по едри дървесни стружки, талаш, листа, слама, картон, каквото има, да се мулчират самите пътеки, предимствата са много , най важното предимство е предотвратяване на загубата на влага, на почвата от пътеките, друго предимство е поддържането на добра среда за торните червеи които са необходими за лехите, като се има предвид, че в годините напред лехите не се обръщат само се окопават преди засяване

отглеождане на домати

– през първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките се засажда по един ред, моркови, магданоз, чубрица, тук там невен,  и босилек и много други полезни срещу мана растения и полезни за храна също растения

Отглеждане на домати

– след началото на май месец се засаждат по два корена домат почти един до друг да може да се вържат на един кол и двата, през разстояние около метър, шахматно срещуположната част на лехата, засаждането става с леко полягане на корена и се заравят и около 20 см от частна на стеблото над корена, после оттам той си пуска още корени.

– след като заздравеят растенията се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта опъната между бетонните колове , така се оформя една здрава конструкция необходима когато, самите растения натежат а те отрупани с плод могат да тежат много

отглеождане на домати

– след това започва вързане и чеснене периодично на растенията като се вържат и двете на един кол, като си пазят сянка един друг, отстраняват се листата в долната част на растението като порастне на височина поне метър да се оформи една проветрива част под растенията, да няма опрени в пръста листа.

–   пръскам растенията при нужда с настойка от коприва , която е угнила 28 дни във вода, като наливам настойката във кофа и с една малка метличка напръсквам самите редове.

– при поливане на редовете с вода наливам от настойката с коприва по едно две канчета и също добавям и една две канчета ферментирала кокоша тор с вода, (стояла във вода поне две седмици), след тази процедура, растенията пощуряват и растат с часове

– ако бъде забелязано болно растение с черна мана по стеблото, се маха цялото внимателно и се изхвърля далеч от мястото.

Отглеждане на домати

Мога да се похваля че от 6 години гледам по този метод, като през последните 4 не пръскам с нищо освен с настойка от коприва или други билки и имам чудесен домат с доста висок добив.  Дори и да е имало болни растения са били по няколко годишно , без да ми заразят останалите, ползвам едни и същи семена от биволско сърце, гигант и розов домат, дадени ми от разни хора.

Използвам едни и същи семена, защото така с годините растенията придобиват имунитет в градината която са садени, всяка градина има различни болести , гъби и бактерии, и това е необходимо да се спазва, купуваните сортове рядко са устойчиви и ако започвате с нов сорт.

отглеождане на домати

Съхранявайте семената от първите най- хубави плодове на домата, понякога растенията стават много високи по около 2.5 м затова и коловете ми са по високи, дават до късна есен.

През следващите години не се обръща мястото, а само се накопава преди засяване февруари или март и може да се мулчират и самите редове и лехи.

Изготвил: Тихомир Трайков
Снимки: Тихомир Трайков
Моля, поста да бъде споделян и копиран само с изричното споменаване на автора и активен линк към тази статия!