Отглеждане на домати

Домат!

Отглеждане на домати без пръскане с отрови и изкуствени торове по мои личен и ефикасен метод!

Подготовката на лехите ми е следната:

– през първата година обръщам добре мястото, като се забиват бетонни колове с по малки бетонни за разпънки, и се опъва тел, най отгоре.

– редовете са на разстояние 1.7 – 2.0 м. един от друг, като дължината им е в зависимост от дебита на водата за поливане, редовете са на север – юг и никога на изток – запад.

– окопават се дълбоки лехи които се окопават в дъното с угнила тор или компост

отглеождане на домати

– пътеките се засипват с около 5 см слой дървесна пепел, или по едри дървесни стружки, талаш, листа, слама, картон, каквото има, да се мулчират самите пътеки, предимствата са много , най важното предимство е предотвратяване на загубата на влага, на почвата от пътеките, друго предимство е поддържането на добра среда за торните червеи които са необходими за лехите, като се има предвид, че в годините напред лехите не се обръщат само се окопават преди засяване

отглеождане на домати

– през първите месеци в горната част на лехите, непосредствено до пътеките се засажда по един ред, моркови, магданоз, чубрица, тук там невен,  и босилек и много други полезни срещу мана растения и полезни за храна също растения

Отглеждане на домати

– след началото на май месец се засаждат по два корена домат почти един до друг да може да се вържат на един кол и двата, през разстояние около метър, шахматно срещуположната част на лехата, засаждането става с леко полягане на корена и се заравят и около 20 см от частна на стеблото над корена, после оттам той си пуска още корени.

– след като заздравеят растенията се набиват коловете и се завързват кръстосано горе с телта опъната между бетонните колове , така се оформя една здрава конструкция необходима когато, самите растения натежат а те отрупани с плод могат да тежат много

отглеождане на домати

– след това започва вързане и чеснене периодично на растенията като се вържат и двете на един кол, като си пазят сянка един друг, отстраняват се листата в долната част на растението като порастне на височина поне метър да се оформи една проветрива част под растенията, да няма опрени в пръста листа.

–   пръскам растенията при нужда с настойка от коприва , която е угнила 28 дни във вода, като наливам настойката във кофа и с една малка метличка напръсквам самите редове.

– при поливане на редовете с вода наливам от настойката с коприва по едно две канчета и също добавям и една две канчета ферментирала кокоша тор с вода, (стояла във вода поне две седмици), след тази процедура, растенията пощуряват и растат с часове

– ако бъде забелязано болно растение с черна мана по стеблото, се маха цялото внимателно и се изхвърля далеч от мястото.

Отглеждане на домати

Мога да се похваля че от 6 години гледам по този метод, като през последните 4 не пръскам с нищо освен с настойка от коприва или други билки и имам чудесен домат с доста висок добив.  Дори и да е имало болни растения са били по няколко годишно , без да ми заразят останалите, ползвам едни и същи семена от биволско сърце, гигант и розов домат, дадени ми от разни хора.

Използвам едни и същи семена, защото така с годините растенията придобиват имунитет в градината която са садени, всяка градина има различни болести , гъби и бактерии, и това е необходимо да се спазва, купуваните сортове рядко са устойчиви и ако започвате с нов сорт.

отглеождане на домати

Съхранявайте семената от първите най- хубави плодове на домата, понякога растенията стават много високи по около 2.5 м затова и коловете ми са по високи, дават до късна есен.

През следващите години не се обръща мястото, а само се накопава преди засяване февруари или март и може да се мулчират и самите редове и лехи.

Изготвил: Тихомир Трайков
Снимки: Тихомир Трайков
Моля, поста да бъде споделян и копиран само с изричното споменаване на автора и активен линк към тази статия!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search