Отглеждане на Земна ябълка, Гулия

Земна ябълка, Гулия!

Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мои личен и ефикасен метод!

Това прекрасно кореноплодно, буквално само се гледа, от рода на слънчогледите, два вида е лилаво и бяло, аз лично отглеждам лилавото и снимките са от него, неговия вкус повече напомня на смола, докато бялата Гулия е малко по сладка с подобен вкус на алабаш но без лютивината.

Подготовка и засаждане:

– Тук ще наблегнем най голямо внимание, защото при засаждането му, много важно условие е да изберем най правилното място в градината, веднъж засадено то си остава там и отвъждането му е много трудно, захваща се от парченце или люспа дори от самата грудка, аз лично съм избрал място в края на градината ми в най северозападната и страна , където стига височина в добри дъждовни години до 5 метра и ако бях избрал южната страна на градината, ще хвърли доста мащабна сянка на другите ми насаждения. най добре е да се избере северната част на градината и дори един от ъглите и западен източен, зависи от разположението на самата градина.

– земята се обръща и се почиства от плевели и корени, и се поставят грудки или парчета от грудката на около педя разстояние, така може да сложите един квадратен метър или повече в зависимост, какво количество ще консумирате, на дълбочина около 15-20 см.

– заравнява се мястото и може да се насипи с плодородна почва или компост най отгоре, и може да бъде оградено с камъни керемиди по желание за декорация, може и да не бъде ограждано.

– същинският растеж на растението започва след месец май , дори през юни, след като добре се затопли, расте доста силно при наличие на влага, но и да няма влага не умира, издържа на суша, което го прави подходящо за определени градини с дефицитна вода.

– в началото докато растенията са малки е добре да бъдат почиствани от плевели, поне веднъж годишно се оплевява мястото, и леко окопава, препоръчвам да бъде окопано и мулчирано след като поникнат издънките.

– започва да цъфти през месец септември, цветовете му са доста медоносни и се събират за чай който е полезен и ароматен.

– изваждането на грудките за консумация започва чак в късна есен когато листата и дръжките на растенията напълно изсъхнат, и най вкусна е след като мръзне през февруари месец.

– съхранение няма, стои си в земята и се вади колкото е нужно, дори отгоре да е грудката над почвата, при минус 20 градуса не измръзва, но ако живеете в град може да я съхранявате в кофа с пясък, който трябва да бъде влажен, ако изсъхне започват да гният.

– аз лично я употребявам обелена и така си я ям, или обелена и настъргана на салата, може да се добавя на печива, яхнии и супи, сварена е доста вкусна и по нежна от картофа, може да бъде сушена в дехидрататор с люспата и да се яде като чипс.

отглеждане на земна ябълка

– в миналото нашите прадеди са я консумирали вместо картофа, в последствие картофа я е изместил, но той не може да я замести, гулията има високо съдържание на веществото ИНУЛИН, разстворими фибри които изчистват цялото тяло на организма, а според руската медицина е единствената храна която има способността да чисти тежките метали, може да бъде засадена също на замърсени почви , като грудките не поемат тежки метали и отрови, остават чисти, всичко остава в стеблата и листата на растението.

Според мен във всяка градина трябва да има това прекрасно, вкусно и полезно растение.

отглеждане на земна ябълка

Изготвил: Тихомир Трайков
Снимки: Тихомир Трайков
Моля, поста да бъде споделян и копиран само с изричното споменаване на автора и активен линк към тази статия!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search