-3 C
София
събота, ноември 28, 2020
евтин куриер

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Здравният туризъм спасява пациенти в период на Ковид-криза

„Медикъл Караджъ” е финалист за Балканските Оскари Здравният туризъм е особено актуален в периода на световна пандемична криза, когато и здравната система в някои региони...

Отглеждане на Земна ябълка, Гулия

Земна ябълка, Гулия!

Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мои личен и ефикасен метод!

Това прекрасно кореноплодно, буквално само се гледа, от рода на слънчогледите, два вида е лилаво и бяло, аз лично отглеждам лилавото и снимките са от него, неговия вкус повече напомня на смола, докато бялата Гулия е малко по сладка с подобен вкус на алабаш но без лютивината.

Подготовка и засаждане:

– Тук ще наблегнем най голямо внимание, защото при засаждането му, много важно условие е да изберем най правилното място в градината, веднъж засадено то си остава там и отвъждането му е много трудно, захваща се от парченце или люспа дори от самата грудка, аз лично съм избрал място в края на градината ми в най северозападната и страна , където стига височина в добри дъждовни години до 5 метра и ако бях избрал южната страна на градината, ще хвърли доста мащабна сянка на другите ми насаждения. най добре е да се избере северната част на градината и дори един от ъглите и западен източен, зависи от разположението на самата градина.

– земята се обръща и се почиства от плевели и корени, и се поставят грудки или парчета от грудката на около педя разстояние, така може да сложите един квадратен метър или повече в зависимост, какво количество ще консумирате, на дълбочина около 15-20 см.

– заравнява се мястото и може да се насипи с плодородна почва или компост най отгоре, и може да бъде оградено с камъни керемиди по желание за декорация, може и да не бъде ограждано.

– същинският растеж на растението започва след месец май , дори през юни, след като добре се затопли, расте доста силно при наличие на влага, но и да няма влага не умира, издържа на суша, което го прави подходящо за определени градини с дефицитна вода.

– в началото докато растенията са малки е добре да бъдат почиствани от плевели, поне веднъж годишно се оплевява мястото, и леко окопава, препоръчвам да бъде окопано и мулчирано след като поникнат издънките.

– започва да цъфти през месец септември, цветовете му са доста медоносни и се събират за чай който е полезен и ароматен.

– изваждането на грудките за консумация започва чак в късна есен когато листата и дръжките на растенията напълно изсъхнат, и най вкусна е след като мръзне през февруари месец.

– съхранение няма, стои си в земята и се вади колкото е нужно, дори отгоре да е грудката над почвата, при минус 20 градуса не измръзва, но ако живеете в град може да я съхранявате в кофа с пясък, който трябва да бъде влажен, ако изсъхне започват да гният.

– аз лично я употребявам обелена и така си я ям, или обелена и настъргана на салата, може да се добавя на печива, яхнии и супи, сварена е доста вкусна и по нежна от картофа, може да бъде сушена в дехидрататор с люспата и да се яде като чипс.

отглеждане на земна ябълка

– в миналото нашите прадеди са я консумирали вместо картофа, в последствие картофа я е изместил, но той не може да я замести, гулията има високо съдържание на веществото ИНУЛИН, разстворими фибри които изчистват цялото тяло на организма, а според руската медицина е единствената храна която има способността да чисти тежките метали, може да бъде засадена също на замърсени почви , като грудките не поемат тежки метали и отрови, остават чисти, всичко остава в стеблата и листата на растението.

Според мен във всяка градина трябва да има това прекрасно, вкусно и полезно растение.

отглеждане на земна ябълка

Изготвил: Тихомир Трайков
Снимки: Тихомир Трайков
Моля, поста да бъде споделян и копиран само с изричното споменаване на автора и активен линк към тази статия!

Latest Posts

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Здравният туризъм спасява пациенти в период на Ковид-криза

„Медикъл Караджъ” е финалист за Балканските Оскари Здравният туризъм е особено актуален в периода на световна пандемична криза, когато и здравната система в някои региони...

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: С над 76 лековити извора наш курорт е лидер в Европа

Хотел “Царска баня” е финалист за Балканските Оскари 2020 С рекордните над 76 лековити минерални извора малкото градче Баня е уникат за Европа и света,...

Д-р Борил Петров: БЧК е направило множество дарения на Пета градска болница

Директорът на Пета градска болница Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012...

Заев: България нищо не ни отрича, историята да ни сплоти

Първата причина е, че докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро...