Течен тор от коприва – подхранване и защита на растенията

Естествена тор за цветя, подправки, зеленчуци и овощни дръвчета

В екологичното градинарство копривата успешно се използва както за подхранване на зеленчуци и цветя, така и за предпазването им от вируси, заболявания и неприятели. Установено е, че след поливане на растенията с течен тор от коприва те започват да растат по-буйно, по-малко боледуват от гъбички, не се нападат от голи охлюви и други.
Тук ще откриете няколко идеи как да си направите естествена тор за подправки, зеленчуци, цветя и плодни дръвчета от коприва независимо дали градинката ви е на двора или на балкона. Рецептите са лесни и реално изпълними в домашни условия. Те ще ви насочат как да се погрижите за цветята, за да ги защитите от вредители и как да обогатите почвата им, за да цъфтят много и дълъг период. Рецептите са изключително подходящи за отглеждането на плодове, зеленчуци и подправки. Ако отглеждате подправки в саксия или сандъче на балкона, непременно обогатете почвата им с някоя от тези рецепти за течен тор от коприва.

Течен тор от коприва се приготвя по следния начин:

В пластмасов или керамичен съд се наливат 10 л дъждовна вода и в нея се поставя 1 кг зелена коприва или 100 гр. корени или изсушени листа. Надземните части на растението се събират в период на буен разтеж, преди да са разцъфнали.
Съдът се държи на сянка, под навес или в някое сервизно помещение, докато сместа започне да ферментира.Това обикновено става за една две седмици пред лятото, като от време на време се разбърква с дървена бъркалка. При ферментацията копривата излъчва доста неприятна миризма. Препоръчва се сместа да се държи далеч от кухнята и местата за отдих.
За да бъде отстранена тази миризма, може към сместа да се добави и валериана, лайка или мащерка. Когато сместа ферментира (престане да се пени) се прецежда и налива в стъклени бутилки, които се затварят добре. За разсад и млади зеленчукови растения се употребява след разреждане с вода в съотношение 1 към 10 (eдна част настройка, 10 части вода).
За подхранване на овощни насаждения се използва непрецедена смес в същото съотношение.

Разреждането се прави непосредствено преди подхранването на растенията.
Течен тор от коприва се използва от ранна пролет до края на есента. Това парещо растение се появява почти едновременно с кокичето и може да се открие на всяка слънчева поляна. В началото не е толкова парещо и лесно се бере. Дори без ръкавици. В бидон, каца или варел (за предпочитане е пластмасов или дървен) се наситнява 1 кг прясна коприва и се залива с 10 л гореща вода.

Съдът се допълва на следващият ден с набрана нова коприва. Така се прави докато се напълни съда. Така ще може да се използва през цялата година. Когато започнат първите есенни студове и се налага съдовете да се изпразнят, съдържанието им се излива върху компоста. Така освен че се ускорява ферментацията на компоста, се обогатява с необходимите хранителни елементи и всички съставки на този екологичен тор.

Коприва срещу гъбични заболявания

Тинктура от коприва се използва за борба с гъбични заболявания по растенията.

Рецепта

Половин килограм листа и стръкове от коприва се заливат с 5 л вода и се оставят да киснат 12 часа. След това се кипват и след истиване отварата се прецежда, налива се в пръскачка и се пръскат растенията нападнати от акарии и вирусни болести. Настройката се приготвя непосредствено преди употреба. За по-добра прилепимост към течността се прибавя 1 супена лъжица веро или 15 мл течен сапун, предварително размит в хладка вода.
Копривената баня се използва за опазване на младите растения от листна въшка.
В 5 л студена вода се накисват 500 гр прясна коприва. Престоява едно денонощие без да се разрежда. С нея се изкъпват листата на растенията. Тази копривена баня отблъсква доста вредители, но преди всичко листните въшки.

Сухата коприва е добро средство срещу акарии и листни въшки.

Рецепта

Към 50 л вода се прибавя 5 кг зелена или 500 гр суха коприва. Сместта трябва да престои от 7 до 14 дни, докато започне да ферментира. След това получената настройка се разрежда в съотношение 1 към 10 (1 л настройка на 10 л вода) и с този разтвор се пръскат вредителите. Без разреждане може да се пръска с настройка от 500 гр свежа коприва и 5 л вода след престой от 24 часа в топло помещение. Използва се срещу листни въшки.
Стайни растения също могат да се предпазят с отвара от коприва. В 1 л вода се поставят от 8 до 10 супени лъжици сухи листа от коприва, оставя се да кипне след което се киснат 1 -2 часа. Настройката се разрежда в съотношение 1 към 5 и с нея се пръскат цветята.

източник

„ЕКОГРАДИНАТА“, Симеон Дочев

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search