Естествена тор от растения

Подхранване на почвата с естествена тор от растения

Ето няколко метода как може сами да си направите естествена тор и то от различни растения. При оглеждането на зеленчуци и подправки, независимо дали това се осъществява на балкона (в саксия или сандъче) или в градината е нужно да си осигурите препарати за подхранване на почвата и борба с вредителите.

Най-добре е тези препарати да са приготвени не по химичен път, а от растения. Създаването на био среда ще ви осигури екологично чисти и с полезни съставки зеленчуци и подправки. Много бързо, лесно и безплатно може да си направите сами естествени препарати за наторяване и борба с вредителите.  Може да използвате различни растения, например коприва, лайка, люцерна и др.

Приготвяне на растителни препарати

Водни настройки

 

Водни настройки се приготвят при съотношение суровината към водата 1 към 10. Растителната суровина трябва да бъда чиста от плевели, кал и други примеси. Престоява във водата 12 или 24 часа, след което се прецежда, прибавя се прилепител – най-често веро или течен сапун (0,4 – 0,5 %). Ако използва домашен, твърд сапун трябва да се настържи, да се размие в хладка вода и тогава да се налее в настройката.

След прецеждане течността се съхранява в затворени съдове, поставени в хладно и проветриво място.
При използване на свежа суровина количеството на водата може да е по-малко, тъй като свежото растение съдържа около 80% вода. Преди употреба се прави изпитание – няколко (най-добре 10, 20 или 50) наскови или акарии се потопяват за 5 – 10 секунди в настройката и се поставят на филтърна хартия, може и на марля. На всеки 12, 24 или 48 часа се проверява количеството на загиналите. При 10 насекоми се правят 3 опита, при 20 – 2 опита, а при 50 – 1 опит. При 60 – 80 % успех настройката може да се използва.

Отвари

Отвари от инсектицидно растение се приготвят при съотношение на суровината към водата 1 към 10. Растителната суровина трябва да бъде чиста от примеси: да няма други растения, които не притежават инсектицидни свойства; да не е замърсена от прах, кал и други нечистотии; да не е смачкана, разкъсана или изсъхнала, освен ако не е предвидено в рецептата. Отварата се вари 1 към 2 – 1 час, като водата се долива до първоначалното й количество. След прецеждане течността се съхранява в съдове, които се затварят добре и се държат на хладно и проветриво място.

Водно – спиртни екстракти

Приготвят се при същото съотношение на суровината към водата, 1 към 10, а съотношението на водата към спирта е 7 към 3.

Растителната суровина може да е свежа или изсушена, но чиста и ненаранена от нехайни берачи, от животни или от природни явления – мраз, суша, клони, дъжд. Тези екстракти извличат по-пълно активните вещества от растенията и запазват по-дълго време инсектицидните свойства на растителните съставки.

 

ПРАХОВИ ПРЕПАРАТИ

Корени, цели растения или част от тях се изсушават на слънце или в сушилня и се смилат на прах. Колкото по-фино са смлени растителните части, толкова повече от активните вещества влизат в контакт с телесната маса на неприятелите. Полученият при смилането прах трябва да преминава без остатък през мелнично сито. Градинарят не винаги има под ръка подобно сито, затова може да стрие в хаванче едрите остатъци и да ги пресее със сито за брашно, което не бива повече да се използва в кухнята.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search