Глухарче, Taraxacum officinale

Семейство Сложноцветни — Asteraceae (Composite)

Описание на Глухарче, Taraxacum officinale

Многогодишно тревисто растение, високо до 30 см, с дебел, вертикален, вретеновиден корен, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо събло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. При лошо време и нощем кошничките се затварят. Плодът е елипсовиден, на върха с хвърчилка от дълги бели власинки. Растението развива късо коренище, което преминава в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от март до септември.

Акценти:  Глухарче, Taraxacum officinale,  диуретично, холеритично, апетитовъзбуждащо, засилва обмяната на веществата, намалява холестерола

 

Разпространение

Разпространено е из цялата страна по песъчливите места, из ливадите и пасищата, край пътищата, по зелените площи на паркове и градини.

Употребяема част – корените(Radix Taraxacum) и надземната част (Herba Taraxacum)
Химичен състав

Корените съдържат горчивите вещества с гликозиден харак-тер — тараксацин и тараксацерин, които са с неизучен химичен състав; около 40% инулин, които през пролетта е само 2%, слузни вещества, каучук, органични киселини, смолисти вещества, тритерпенови съединения от в-амиринов и лунеолов тип, в-ситостерол и стигмастерол и около 18% захари.
Основно действие

Диуретично, холеритично, апетитовъзбуждащо, засилва обмяната на веществата, намалява холестерола
Приложение: прилагат се предимно корените на растението. Съдържащите се в тях горчиви вещества, органични киселини, гликозиди и др. обуславят благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използуват се за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства, ефективно действат и срещу затлъстяване и атеросклероза.

Употреба: 2 чаени лъжици се заливат с 400мл студена вода за една нощ. Сутрин ври 5 мин. Прецижда се. Пие се 3 пъти по 60мл преди храна.

глухарче