spot_img

Жълт смил, Helichrysum arcnarium

 

Семейство Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание на Жълт смил, Helichrysum arcnarium

Многогодишно сивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение. Стъблата са прави или възходящи, високи до 40 см, разклонени само в зоната на съцветията, с черно коренище. Листата са последователни, приседнали, линейно ланцетни, 2–6 см дълги, целокрайни, заострени. Цветните кошнички са кълбвидни, 5–6 мм в диаметър, с лимоненожълта до златистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета. Всички цветове са тръбести, оранжеви. Цъфти юни—септември.

Акценти: Жълт смил, Helichrysum arcnarium, увеличен черен дроб, хепатит, болки в жлъчката, метеоризъм, невралгия, импотентност, шум в ушите, Жлъчкогонно, диуретично, алкохолния извлек потиска растежа на стафилококи и стрептококи

Разпространение

Разпространено е по песъчливи, каменисти и тревисти места по Черноморското крайбрежие — Варненско, Аврен-ското плато, край Камчия, между Бургас и Несебър; в Югоизточна България — Провадийско, Шуменско и др., а също и в Кюстендилско.

Употребяема част – цветните кошнички (Inflores-centia Helichrysi arenarii ) брани по време на цъфтежа.
Химичен състав

Съдържа флавоноиди от различен тип — флавоноли, флавони, флаванони и халкони. С най-голямо значение за лечебното действие са халконът изосалипурпозид; гликозидът на флаванона нарингенин, гликозидите на апигенина и кемпферола. С биологична активност са и установените в дрогата фталиди, кумарини, стероли, етерично масло, инозитол, каротеноиди, витамин С и др.
Основно действие

Жлъчкогонно,диуретично, алкохолния извлек потиска растежа на стафилококи и стрептококи
Експериментални и клинични данни: Доказана е способността на извлеците от цветовете на жълтия смил да стимулират секрецията на жлъчка, стомашен и панкреати-чен сок, да засилват тонуса на жлъчния мехур и да увеличават отделянето на урината. Едновременно с това при болните от жълтеница се наблюдава спиране на повръщането и гаденето, облекчаване на болките, изхвърляне на задържаните газове, намаляване на жълтото оцветяване на кожата и лигавиците.

Прилага се при: увеличен черен дроб, хепатит, болки в жлъчката, метеоризъм, невралгия, импотентност, шум в ушите.

Употреба: 3 чаени лъжици се киснат в 400 мл студена вода 12часа.. Пие се 3 пъти по 120мл преди храна. ИЛИ: 1 супена лъжица в 300 мл вряща вода се запарва за 30 мин.

жълт смил

ГРАДИНАЖълт смил, Helichrysum arcnarium

- A word from our sposor -

spot_img