Жълт смил, Helichrysum arcnarium

 

Семейство Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание на Жълт смил, Helichrysum arcnarium

Многогодишно сивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение. Стъблата са прави или възходящи, високи до 40 см, разклонени само в зоната на съцветията, с черно коренище. Листата са последователни, приседнали, линейно ланцетни, 2–6 см дълги, целокрайни, заострени. Цветните кошнички са кълбвидни, 5–6 мм в диаметър, с лимоненожълта до златистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета. Всички цветове са тръбести, оранжеви. Цъфти юни—септември.

Акценти: Жълт смил, Helichrysum arcnarium, увеличен черен дроб, хепатит, болки в жлъчката, метеоризъм, невралгия, импотентност, шум в ушите, Жлъчкогонно, диуретично, алкохолния извлек потиска растежа на стафилококи и стрептококи

Разпространение

Разпространено е по песъчливи, каменисти и тревисти места по Черноморското крайбрежие — Варненско, Аврен-ското плато, край Камчия, между Бургас и Несебър; в Югоизточна България — Провадийско, Шуменско и др., а също и в Кюстендилско.

Употребяема част – цветните кошнички (Inflores-centia Helichrysi arenarii ) брани по време на цъфтежа.
Химичен състав

Съдържа флавоноиди от различен тип — флавоноли, флавони, флаванони и халкони. С най-голямо значение за лечебното действие са халконът изосалипурпозид; гликозидът на флаванона нарингенин, гликозидите на апигенина и кемпферола. С биологична активност са и установените в дрогата фталиди, кумарини, стероли, етерично масло, инозитол, каротеноиди, витамин С и др.
Основно действие

Жлъчкогонно,диуретично, алкохолния извлек потиска растежа на стафилококи и стрептококи
Експериментални и клинични данни: Доказана е способността на извлеците от цветовете на жълтия смил да стимулират секрецията на жлъчка, стомашен и панкреати-чен сок, да засилват тонуса на жлъчния мехур и да увеличават отделянето на урината. Едновременно с това при болните от жълтеница се наблюдава спиране на повръщането и гаденето, облекчаване на болките, изхвърляне на задържаните газове, намаляване на жълтото оцветяване на кожата и лигавиците.

Прилага се при: увеличен черен дроб, хепатит, болки в жлъчката, метеоризъм, невралгия, импотентност, шум в ушите.

Употреба: 3 чаени лъжици се киснат в 400 мл студена вода 12часа.. Пие се 3 пъти по 120мл преди храна. ИЛИ: 1 супена лъжица в 300 мл вряща вода се запарва за 30 мин.

жълт смил

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search