Как да си приготвим тор за подправки, цветя, зеленчуци…

Как да си приготвим тор в домашни условия

Как да подхранваме почвата с тор за подправки и цветя, която може да си направим сами

Цветята са част от семейството. Доказано е, че цветята чувстват, разбират дори четат мисли. Вижте тази статия за повече информация по темата. Но в този ред на мисли, грижата за цветята е задължителна във всеки дом.
Задължителното пресаждане пролет и/или есен е част от грижата за цветята в дома. Ако не е нужно да се сменя саксията, то поне поразровете пръстта, за да я обогатите с кислород. Така ще проверите и дали не е преполивана и сгъстена прекалено. Както и ще установите да няма паразити- мухички, червейчета и въшки.

Целогодишната грижа за цветята, обаче, се състои в това да се наторява редовно. Така ще подхранвате почвата и растенията ще се развиват здрави и красиви.
Най-лесният начин е да купите готова течна тор. Но ако искате да се погрижите за растенията както трябва, то забравете за химиите. Те доста често дават незабавен ефект, а след това цветята умират.

Как да си приготвим тор за цветя

Има няколко начина сами да си осигурим тор за любимите цветя. Разбира се – органична.
Изброените методи са събрани от форуми и коментари под статии на същата тема. Така че всяко предложение със сигурност е изпробвано и е добро. Не се колебайте да опитате.

Най-често срещаният метод за подсилване на почвата е с черупки от яйца. Събирайте черупките от яйцата, защото има за какво да ги използвате.

Вижте:
1. Ситно натрошени черупки в почвата подсилват растежа и цъфтежа. Изпробвано е на бегонии, но вероятно бе действало и на други цветя.
2. Черупките от яйца се накисват за около 2-3 седмици във вода. С водата от накиснатите черупки обогатяваме водата за поливане на цветята.
3. Поливане на цветята с вода, в която сме варили яйца.
4. Измити и изсушени черупки от яйца се смилат или стриват на ситно и се заравят в пръстта. Тествано е на сакъзчета, но вероятно действа на други цветя. Цъфтят много и с наситени цветове.
5. Черупките от яйца се накисват във вода. Чак след два –три дни се полива с тази вода.

Как да си приготвим тор бананови кори

Друг метод , за да си приготвите тор за цветя е да събирате банановите обелки. Изсушете ги, нарежете ги на дребно и ги заровете в пръста. Втори вариант за ползване на обелките от банан е да ги накисвате за няколко дни във водата, с която ще поливате цветята.
Бърз и лесен метод да минерализирате почвата е да поливате цветята с минерална вода.
Има статии в полза на утайката от кафе, но има и против този метод за обогатяване на почвата. Така че с кафето действайте по-внимателно. Но за сметка на това с чая действайте смело. Ако ви е останал чай не го изливайте в мивката, а полейте цветята. Може да го правите и умишлено, но разбира се – нека изтине.

ЧЕСЪН!

Как да си приготвим тор от чесън

Великият чесън действа на всяко живо същество. Нарежете на дребно скилидки чесън и заровете в почвата. Това въздейства не само за наторяване , но и за лечение. Особено, ако има нападение на акарии и други паразити и гъбечни болести.
Забучена клечка кибрит с главичката надолу също е добър метод за борба с вредителите.
Най-често използваният метод е да се поливат растенията с водата, в която са варени картофи. Ако варите макарони, спагети и подобни тестени изделия, също не изхвърляйте водата, а полейте с нея цветенцата.

Вода от аквариум също е добър начин да си осигурите тор за цветя.

За невероятно бърз ефект, може да поливате растенията със следният разтвор: 2 пакетче суха мая се разтваря в 10 литра вода. Това е съотношението, което значи, че може да си приготвяте колкото ви е необходимо, а не всичката мая наведнъж.

Изключителен силен метод за подхранване на почвата и растенията е копривата. Прясна или изсушена заровете я наситнена в почвата на цветята и подправките, които отглеждате.

Всички тези методи да си приготвите тор за растенията са изключително ценни и ако отглеждате на балкона в сандъче – магданоз, копър, чесън, лук, чушки и всякакви други подправки. Защото тогава е задължително почвата да се подхранва, за да имат подправките полезните съставки, които са им присъщи. Подхранването е задължително да се прави с органична тор, а не химии.

 

Не забравяйте, че както подхранвате почвата на подправките, които отглеждате в домашни условия, така и те ще ви хранят, когато ги консумирате. Напомняме ви, че закупеният магданоз от големите вериги и магазини не е ясно дали не е отгледан с химии, за по бърз растеж. И ако нямате достъп до подправки от градина, за която знаете как се поддържа, то непременно си посадете най-обичаните от вас подправки в сандъчета и си отглеждайте сами.

Само така ще сте сигурни, че наистина си отглеждате био подправки.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search