Мулчиране

0
145

Мулчирането е естествено предпазване на почвата от директните лъчи на слънцето, по добра среда за микроорганизмите в нея, хидро и топлоизолация, която не позволява корена да се презатопли или презастуди вечер, възпрепятства развитието на трева, изключително се прави само от органични материали, чист картон от мастила, листа, без орехова шума и бодлички от боровете, трева без да е скласила, сено, слама от жито, ечемик, фия, овес люцерна и всичко което се сетите, дървесен талаш, кори от дървета, конопени платове и много други подобни органични.

Мулч фолио не препоръчвам заради много негови недостатъци, запарване на почвата, липса на топлоизолация, отделя почвата от въздуха, дишането е блокирано, отделя фенолни съединения няма угниване и подхранване на микроорганизмите, защото найлона не гние и не е храна за тях, накъсва се на парчета из почвата от слънцето и после няма изчистване на почвата от него.

Мулчирането позволява начин на отглеждане на растенията, без да се обръща почвата, чрез оране, обръщане с права лопата, необходими действия;

Подготвяне на лехите, видове, разположение, обработка

ЛЕХИ

 1. Дълги – желателно разположение север – юг
  2. Кръгли, овални според мястото и условията
  3. Вкопани – на около дълбочина 30 см. под кота нула, на нивото на почвата
  4. Равни – на кота нула, равни на едно ниво с пътеките
  5. Повдигнати – правят се повдигнати във влажни райони с ниска подпочвена вода и в по студени балкански райони, защото повдигнатите лехи са с по топла почва благоприятна за много култури.

– ширината на лехите се измерва според човека който ги обработва, , когато сте на пътеката се пресегнете в лехата и докъдето спокойно стигате умножете размера по две и така ще имате точния размер на лехите ви за ширина. те са от 50 см до 1,5 м в зависимост и какво ще сложите в лехата , колко високо е растението и широко става;

– не се гази в лехите, в никакъв случай не се стъпва в тях, за да не се затъпква почвата, така винаги остава рохка, затова лехите не се правят много широки
– пътеки

– те могат да бъдат широки от 50 см до 1 м и повече , зависи с каква площ разполагате, както лехите пътеките се мулчират с дебел слой трева , талаш , слама и др. Също може да се направят пътеките от редовно косена трева, по която да се ходи;

– отделяне на пътеките и лехите с керемиди, бетонни колчета, камъни, дъски и други материали с цел задържане на мулча в лехите и не смесването му с на пътеките, възпрепятстване на проникването на корени на плевели и стебла в насетите лехи;

След подготовката на лехите и пътеките сме готови да преминем към засяване, през първата година може да разрохкаме пръста в лехите ръчно, с мотика , права лопата или фреза, да оформим вади в тях и да засеем или пикираме културите, след като поникнат определена височина поне няколко сантиметра, започваме периодично наслагване на органичен материал, и като растенията станат силни може дебелината на мулча да стигне до 15-20 см, ако е от листа или трева , той бързо спихва и се рони , и може да се наложи допълнително добавяне, гола почва не бива да се вижда, ако плевел поникне , се търга и оставя директно върху мулча, стари жълти листа от домат и други почиствания на растенията се оставят по пътеките.

МУЛЧ

 1. Листа почти всичко видове, без орехови, а борови иглички се добавят само в силно алкални почви, или като се мулчира с тях се наръсва с пепел от изгорени дърва.
 2. Дървесен талаш, понеже пресния талаш от дърво намалява азота в почвата се компенсира с поливане на ферментирали торове от коприва, кокоша и други, или се слага вече угнил талаш, който е кафенеещ на цвят и той не намаля азота.
 3. Слама – от всички житни култури, сено се коси преди да е скласило семена и също се използва, люцерна и други треви клечки от стари плевели , дръжита на царевица и слънчоглед смлени и каквото органично се сетите, като люспи от чесън и лук.
 4. Картон, хартия, желателно е да няма мастило, и над картона е добре да се наслага и мулч или картона да е на два пласта.

Мулчирането се прави от ранна пролет до късно лято, ползите от него са много и всички които опитат ще разберат, през следващата година само се засяват растенията , пръста в лехите си остава рохка и рехава, заради добрите условия за торните червеи, добавя се още мулч след поникване на растенията, това спестява много труд и създава удобство, почвата по този метод на отглеждане става все по плодородна със всяка изминала година, старите дръжита и листа от растенията в градината есента не се изхвърлят а използват за мулчиране и по едрите се слагат в компостер. Развитието на този вид гъбички които стопяват мулча не вреди на растенията, напротив, подпомага ги с нови хранителни вещества.
Мулчирането осигурява на почвата една жива среда в която микроорганизмите произвеждат всичко необходимо за растенията и техните плодове, затова този начин на отглеждане осигурява една по полезна и вкусна храна, по богата на хранителни вещества, от традиционните конвенционални методи на отглеждане

Изготвил: Тихомир Трайков
Снимки Тихомир Трайков

Мулчиране Мулчиране Мулчиране Мулчиране Мулчиране Мулчиране

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.