Нов директор на Агенцията по вписванията – Даниела Митева

Очаквана смяна на върха на Агенцията по вписванията, за която намекна вчера служебният премиер Стефан Янев.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов освободи Габриела Козарева и назначи на нейното място Даниела Митева. Митева вече е оглавявала Агенцията по вписванията до 2009 година.

Около името на Козарева се разшумя, след като нейни служители отказаха да впишат новите ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Правосъдното министерство започна нарочна проверка, която още не е приключила.

Основанията за освобождаването ѝ са в общата проверка, която служебният правосъден министър Янаки Стоилов разпореди при встъпването си на поста.

Тя е установила близо един милион необработените финансови отчети, наказателна процедура за неизпълнение с години на европейско изискване за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, договор на Агенцията с „Информационно обслужване“ за 1 милион лева.

Проверката установила и много свободни щатни бройки, включително и за ръководни длъжности. Сред тях на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт.

Заместникът на Стоилов Иван Демерджиев даде пример с дама, поставена по съвместителство на поста главен секретар.

„Като възнаграждението на дамата е нараснало за две години приблизително три пъти – от 1200 лева на около 4200 лева с различни техники, част от които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Освен това Козарева се самоопределила и за ръководител на два европроекта.

„Което всъщност, освен че нарушава нормативните изисквания, поражда и конфликт на интереси, тъй като оттам тя е следвало да бъде контролирана от главния секретар, който е неин подчинен. Съответно изплатените суми са от порядъка на над 26 000 лева“.

Новата шефка на ключовата Агенция по вписванията Даниела Митева беше уволнена през 2009 година заради „принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието“, по времето, когато министър  беше Маргарита Попова.

Подадените срещу нея сигнали в прокуратурата не са установили нередности, каза министър Стоилов.

Пет обществени поръчки на обща стойност 75 милиона лева, свързани с местата за лишаване от свобода, вече се проверяват от Агенцията за финансов контрол – за облеклата на надзирателите, за дезинфектанта, за храната и напитки.

„Българските затворници чрез лавките са снабдени с най-качеството кафе, чиято цена от 8 е стигнала 30 лева на килограм”, даде като пример Янаки Стоилов.

След анализ на установените нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи, каза още правосъдният министър.

Материалът Нов директор на Агенцията по вписванията – Даниела Митева е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search